2024. április 26., péntek
FONTOS

A megyénkben zajlott gyapottermesztésről írt Balogh Dorottya

“Magyar dúlás, tanulmányok a kényszer-kollektivizálásról” címmel jelent meg a Magyar vidék a 20. században elnevezésű sorozat legújabb része. A tanulmánykötet olyan szövegeket tartalmaz, melyek a hazánk egész területére kiterjednek, így ebből a szempontból hiánypótló alkotásnak tekinthető.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága 1958 decemberében úgy határozott, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben végrehajtják a mezőgazdaság teljes körű kollektivizálását. Mely a magyar társadalmat ért utolsó tömeges állami erőszakként vonult a történelembe. Balogh Dorottya tanulmányában az első hullám, az 1945 és 1956 közötti időszakot vizsgálta. A megyénkben ekkor ugyanis a felső vezetőség hatására gyapotot kellett termelnie a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt.

Balogh Dorottya főlevéltáros kiemelte, a tanulmány megírásához a még ma is élő munkások visszaemlékezései mellett a levéltárban fellelhető dokumentumokat használta fel.

A kötetben további felvételeket láthatunk a munkavégzők pecsétjéről is, szórólapokról is. De olyan útmutatókat is találunk, melyek a hatékonyabb munkavégzést segítették elő. Az alábbi felvételen pedig egy vetőgépet láthatunk, mely hiába működött megfelelően, végül nem szabadalmaztattak, árulta el Balogh Dorottya. De nem csak a gyapottermelésről olvashatunk a kötetben.

A tanulmánykötetet március 6-án, Budapesten, a Nemzeti Emlékezetbizottság, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főigazgató-helyettese mutatja majd be.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …