2024. április 26., péntek
FONTOS

Javában zajlik a múzeumi revízió Gyulán

A szakemberek a Kohán-hagyaték, az egykori városi képtár, valamint az Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményét egyaránt dokumentálják.

Ezek közül már befejezték a 125 darabból álló, az egykori városi képtár, vagyis a Bene-gyűjtemény leltárba vételét. Cseresznyés János, a revíziót vezető történész elárulta, dr. Bene Lajos nyugalmazott orvos kollekciója számos különlegességet, érdekességet tartalmaz. Ahogy az alábbi felvételeken is láthatjuk, összesen 20 darab Rembrandt-rézmetszet is található benne, amelyek a 20. században, az eredeti művek alapján készültek. De több más reprodukció is fellelhető a gyűjteményben, például egy Székely Bertalan festmény, több Rippl-Rónai és Aba Novák másolat is. Cseresznyés János kiemelte, a mai korban kiemelten fontos a műalkotások digitalizálása.

A szakemberek jelenleg az Erkel Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteményének több, mint ötszáz tételből álló anyagát dokumentálják, melyek közül a legrégebbi a felvételeken látható 16. századi alkotás.

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője elárulta, a múzeumi revíziót legutóbb 1991-ben végezték el. Legfőbb célja pedig a már korábban beleltározott tárgyak meglétének ellenőrzése, hogy az adott műtárgy ténylegesen megtalálható-e a raktárban a helyén. De azt is megvizsgálják, illetve dokumentálják, hogy milyen állapotban van a legutóbbi revízió óta, keletkezett-e rajta például penészkár. Liska András hozzátette, a procedúra hosszadalmassága és aprólékossága ellenére ennek rendszeres elvégzése nagyon fontos.

A szakemberek várhatóan az elkövetkezendő két hétben fejezik be a revíziót. Ezt követően, a kiállítóterek újranyitásakor arra is lehetőség nyílhat, hogy átszervezzék a Kohán Képtár kiállítási anyagát.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …