2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Nem maradnak el a gyakorlati órák a szakképzésben, de nincsenek könnyű helyzetben a vállalkozók

A koronavírus-járvány jelentősen megváltoztatta a diákok, a tanárok és az oktatók életét a közelmúltban, a munka online formában zajlik.

Ebben a helyzetben különösen rendhagyó módon szólhatnak a követelmények egy szakképzésben már gyakorlati munkát végző diák számára. A legjobb esetben a munkahely és a tanuló is képes alkalmazkodni a helyzethez, és tovább folytatni a gyakorlati képzést, más esetben a tanuló – teljes joggal – az egészségügyi kockázatokra hivatkozva nem jelenik meg a képzőhelyen, de előfordulhat az az eset is, amikor a vállalkozó nem képes biztosítani a feltételeket, így szünetelteti tevékenységét. A legfontosabb, hogy a gyakorlatot minden esetben teljesíteni kell ugyan úgy, mint ahogy az online elméleti oktatáson is részt kell venni.

A gyakorlati oktatásban választani lehet a személyes jelenlét és a digitális munka között. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldalán a közelmúltban leggyakrabban előfordult kérdésekre lehet választ találni a témával kapcsolatban, itt a munkáltatók is hasznos információkhoz juthatnak. Nekik fontos tudniuk, hogy ilyenkor ugyanúgy fizetni kell a havi tanulói juttatást. Amennyiben egy cég az átmeneti bezárásról döntött és munkavállalói mellett tanulóit is meg szeretné tartani, azt abban az esetben teheti meg, ha biztosítani tudja a digitális munkarendben történő gyakorlati oktatást.

A veszélyhelyzet kezdetekor a tanulók körében olyan téves információ terjedt el, hogy a gyakorlatra majd nem kell bejárni a közeljövőben. Fontos hangsúlyozni, hogy erről szó sincs, az oktatásnak folytatódnia kell, csak más munkarendben.

Nézze meg ezt is:

Újra kiadták “A gyulai Józsefváros története” című kötetet

    Két témában tartott sajtótájékoztatót Gyulai Évszázadok Alapítvány és a Gyulai Városbarátok Köre. Durkó …