2024. április 26., péntek
FONTOS

Hétfői összefoglaló: ez történt a koronavírussal kapcsolatban

Hétfőtől díjmentesen lehet parkolni a közterületeken – az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Gyulán ezt már korábban ingyenessé tették az egészségügyi dolgozók és a kistérségi szociális intézmény munkatársai számára, hétfőtől ez viszont már mindenkire vonatkozik. A lakosságot arra kérik, hogy a Dob és a Karácsony János utcákban lévő parkolóhelyeket hagyják szabadon a kórházi dolgozók és a mentők számára.

Pénteken arról számoltunk be, hogy Békésen két emberben mutatták ki igazoltan az új koronavírust. Péntek reggel hivatalosan még négy, vasárnap pedig már nyolc regisztrált beteg volt a megyében. ez a szám hétfő reggelig nem emelkedett, noha a szakemberek szerint a látencia akár tízszeres is lehet. Az elmúlt napok emelkedése ellenére Békés megye még mindig a kevésbé fertőzött területek közé tartozik, különösen Budapesttel és Pest megyével összevetve.

Az idősek esetenként félreértik a számukra kijelölt kijárási időszak lényegét – ezt már Müller Cecília országos tisztifőorvos mondta abban a rövid, figyelemfelkeltő videóban, melyben erről a helyzetről beszél. Hangsúlyozta, a 65 éven felüliek számára vásárlás céljából biztosított délelőtti, 9-12-ig terjedő idősáv nem azt jelenti, hogy korlátlanul járkálhatnak az utcán. Ilyenkor is fontos, hogy ne találkozzanak másokkal, végezzék el a dolgukat gyorsan, és menjenek haza. Ha megoldható, ekkor se menjenek ki, hanem kérjenek segítséget az ügyintézéshez, vásárláshoz.

Hétfőn a gazdaságvédelmi akcióterv újabb elemeit jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Azt mondta, annyi munkahelyet szeretnének létrehozni, amennyit a koronavírus tönkretesz. Bejelentett továbbá egy bértámogatási programot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, valamint azt, hogy több mint 2000 milliárd forint értékben biztosítanak támogatott hitelt vállalatok finanszírozására.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …