2024. április 26., péntek
FONTOS

70 éves a Körös Táncegyüttes

A Béke Néptáncegyüttes megalapításával, 1950 márciusában vette kezdetét a Körös Táncegyüttes története.

A nagy előd 120 taggal bírt, ma 10 pár jelenti a közösség derékhadát. A próbák szünetelnek, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gyakorlást elhanyagolnák és persze azt sem, hogy félretették volna az évforduló méltó megünneplésére vonatkozó terveiket. Minderről a művészeti vezető, Patyi Zoltán adott tájékoztatást.

A második világháborút követő években Gyulán rendezték meg az ország első néptánc fesztiválját, ezt követően alakult meg a nagy elődként említhető Béke Néptáncegyüttes. Patyi Zoltán is itt, Gyulán kezdte pályafutását, általános iskolás volt még, amikor menthetetlenül beleszeretett a néptáncba. Nem volt olyan ünnep, nem volt olyan városi esemény, amikor és ahol ne lett volna fellépésük. Mint mondta, nagyon vonzó volt a hangulat, a lányok gyönyörűek, a fiúk erősek voltak és mellé nagyon jó volt a zene. Nagyjából 14-15 éves lehetett, amikor felkerült a nagy együttesbe, s mint fogalmazott: ez egy embert nevelő, embert
próbáló, rendkívül emlékezetes folyamat volt.

Rengeteg tréfás vagy éppen megható eset történt, ami szépséget, huncutságot és az élet természetes velejárójaként tragédiát is hordozott. Mély nyomot hagyott benne például az az eset, amikor 1983-ban, Newcastle-ben az utcát járva egy hatalmas LGT plakátot látott meg.
Nagyon szerette a rockzenét, és szíven találta, hogy a kedvenceihez hasonlóan éppen akkor ők is angliai turnén vettek részt. 1985-ben érettségizett, az egyetemet Szegeden végezte, ahol kilenc évre az ország egyik legjobb együttesének lett a vezetője. Békés megyével, Gyulával azonban sosem szakadt meg a kapcsolata, mindeközben a méhkeréki tánccsoportot is gondozta.

A művelődési ház akkori igazgatója 2006-ban kereste meg azzal, hogy művészeti vezetőt keresnek a táncegyütteshez. – Nagyon boldog voltam és örömmel vállaltam el a munkát.

Szívügyem volt, hogy amit, mint egy vándorlegény sokfelé az országban megtanultam, haza tudjam hozni és kamatoztatni tudjam – fogalmazott. Az együttes akkor egy kisebb válságot élt át, amit aztán sikerült orvosolni, rendezni. Ismertette, a stabilitás egyik legfőbb alapja az utánpótlás-képzés, a tehetségek kinevelése. A bázist a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola adja, ahonnan öt évvel ezelőtt lépett elő egy erős csapat, melynek tagjai kiemelkedő technikai és fizikai színvonalat képviselnek.

– Nagyon várom már, hogy újra találkozhassunk, jó ideje nem volt már közös próbánk – fejezte ki. Az élet nem állt meg, mindenkinek egyedi, személyre szabott edzésterve van, amit szigorúan tartani szükséges. Jelenleg online felületeken tartják egymással a kapcsolatot, a táncokat, felvett anyagokat internetes tárhelyen rögzítik. Az együttes történetétől, Patyi Zoltántól és Gyula városától sem lehet különválasztani a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját. A Kárpát-medence legfontosabb néptáncos, népzenei eseményének időpontja nyilvánvalóan kérdéses, azonban a művészeti vezető közlése szerint a jubileumi évet ott szeretnék majd folytatni, ahol két-három héttel ezelőtt kénytelenek voltak abbahagyni.

A Minden Magyarok részben erről az évfordulóról fog szólni, ezt megelőzően pedig egy gasztronómiai estet is terveznek, ami a korábbi tagokról is szól majd. Továbbá a jelenlegi együttessel szeretnének megejteni egy külföldi utazást. – Az ünnepi gálaműsor november 21-én lesz a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. Az eseményt ajándéktárgyakkal, fotó és viselet kiállítással, valamint archív filmanyagok bemutatásával egészítik ki, szeretnék a gazdag múltat és a reményt keltő jövőt is megmutatni – ismertette.

A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja évről-évre hatalmas lehetőség arra, hogy ez a terület, a néptánc, népzene megmutathassa magát és olyanokat is elérjen, akik alapvetően, az év többi napján nem mutatnak ilyen irányú érdeklődést. Patyi Zoltán ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, maga a város etnokulturális gyöngyszemként jellemezhető, ami azt jelenti, hogy az épített környezet, valamint Gyula nemzetiségi összetétele és története alapvetően arra predesztinálja, hogy sokféle dolgot be lehessen fogadni. Ez a fesztivál mindig, mindenkor ezt szimbolizálja, hiszen a Kárpát-medence és a világ különböző területeiről, pontjairól jönnek műkedvelő és profi együttesek, hagyományőrzők. Amellett, hogy nézői szemszögből ez egy remek családi elfoglaltság, kikapcsolódás, amellett remek bemutatkozási lehetőség az ide érkező csapatoknak is.

Az esemény megrendezésének dátuma, időpontja nyilvánvalóan kérdéses, hiszen jelen helyzetben könnyelműség lenne bármit is leszögezni akár a közeljövővel összefüggésben is, az azonban kijelenthető, hogy a fesztivál valamikor meg lesz tartva. Patyi Zoltán minden esetre mosolyogva úgy fogalmazott, hogy mindent egybevetve bizakodó, s ha túléli ezt a helyzetet, akkor ő itt lesz Gyulán és folytatni fogja a munkát, ami a járványhelyzet miatt félbeszakadt.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …