2024. április 26., péntek
FONTOS

Elfoglalta az idén felújított fészket az Apor téri gólyacsalád

Megérkeztek az első gólyák a térségünkbe. A több ezer kilométeres útjuk után többségük a települések belterületén, villanyoszlopokon fészkel, szeretik az ember közelségét. Ilyen az Apor téri gólyacsalád is. Ők a február végén helyreállított fészekbe érkeztek meg. Akkor a Körös-Maros Nemzeti Park és az áramszolgáltató szakemberei állították helyre azt a gólyafészket, mely még 2019-ben sérült meg. A fészek nagy része leomlott, majd a vezetékre esett, így a képünkön látható madár nem tudta volna ezt használni.

A nemzeti park munkatársai által felhelyezett műfészek egy olyan koszorút jelent, melyet kökény gallyakból készítettek. Ezt az eredeti fészek darabjaival kiegészítve helyezték fel az új tartóállványra.

A gólyák tavaly augusztus közepén csapatokba verődtek és elindulnak vándorútjukra. A nyugat-európai állomány Gibraltár, a kelet-európai populáció a pedig Boszporusz felől tért vissza Magyarországra. Az utat mintegy 30 nap alatt teszik meg. A fiatal példányok egy része az első években nem jön vissza Európába. Csak 4-5 éves korukban jelennek meg újra, amikor már ivarérettekké válnak, és fészket raknak. A tojók az első tojásokat április elején rakják le, melyekből aztán május közepén bújnak ki a fiókák.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …