2024. március 19., kedd
FONTOS

Itt az ideje bodzaszörpöt és fenyőrügy szirupot készíteni!

 

 

A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy a környezetünkben számos olyan növény található, melyek különböző módon feldolgozva fogyaszthatók, emellett gyógyhatásukról sem szabad elfeledkeznünk.

Ilyen például a csalán, a zamatos turbolya vagy a komló. Ebben a hónapban virágzik a bodza, illetve megjelentek az első fenyőrügyek is, melyekből szörpöt illetve szirupot is készíthetünk. Mielőtt még hozzákezdenénk a hajtások szedéséhez, fontos megbizonyosodnunk arról, hogy a szennyeződéseket elkerülve a közúttól és városi környezettől távol eső növényekről gyűjtjük be ezeket. Szűcs Gergely elárulta, a cukorszirup elkészítéséhez 1 kiló cukorra és 1 liter vízre lesz szükség, melyet addig kell melegítenünk, míg homogén anyaggá nem válik. Ezt követően belehelyezzük a virágokat vagy a hajtásokat, melyek áztatása kétféleképpen történhet.

A bodzavirág C-vitamin-tartalma jelentős, kiválóan alkalmas különböző légúti megbetegedések, a megfázás és az erős köhögés gyógyítására. Emellett ismert a nyugtató és vízhajtó hatása is. A fenyő tavaszi, zsenge hajtásaiból és rügyeiből készített szirup magas vitamintartalma miatt remek immunerősítő, szintén alkalmas a megfázás, valamint a légúti megbetegedések kezelésére. Szűcs Gergely kifejtette, amennyiben a téli influenza-szezonra is hagynánk szirupjainkból, nem árt tartósítani ezeket.

A különleges ízvilágot kedvelők akár olyan fűszernövényekből is készíthetnek szörpöt, mint amilyen a menta, rozmaring vagy levendula. Ezek szintén hasznosak a megfázás, a különböző légúti megbetegedések ellen, valamint ismeretes emésztésjavító, nyugtató hatásuk is.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …