2024. április 26., péntek
FONTOS

117-en tettek szakvizsgát idén a Göndöcsben

 

Ezen a héten, több napon keresztül zajlottak a szakmai vizsgák a Göndöcs Benedek Középiskolában.

Összesen tizennégy szakma ismeretéről adtak számot a szakközépiskolát, érettségi utáni-, illetve felnőttképzést végzett tanulók.

Ebben a tanévben 117-en jelentkeztek a vizsgára. Kedden a szociális gondozók és ápolók, a kisgyermekgondozók, illetve a sportedzők gyakorlati ismereteiket mutatták be a vizsgabizottságnak.

A szociális ápoló és gondozó képzést végzőknek például a betegágy helyes megvetését, valamint az inkontinencia pelenka szakszerű kiválasztását és felhelyezését kellett szemléltetni. A szakvizsgára való felkészülés a digitális oktatási rendszerben is zajlott, az oktatók az egyéni konzultációk mellett telefonon is értekeztek a tanulókkal.

A sportedzők pedig az elbeszélgetést követően a gyakorlati tétel alapján tartottak rövid foglalkozást társaiknak. Szerdán a fizioterápiás és gyógymasszőrök, valamint a szakácsok és pincérek gyakorlati vizsgái is lezajlottak.

A pincér képzést végző tanulóknak például amellett, hogy koktélt kevertek, előzetesen egy menükártyát is megterveztek. Ahogy az alábbi felvételeken is látható, a vizsga során egy ünnepi eseményhez illő, ötfogásos teríték helyes elkészítését is be kellett mutatniuk. Szabóné Erdődi Mária elárulta, nem csak ezen a héten tettek szakvizsgát a diákok.

Az érettségire épülő, illetve az esti képzésen résztvevő hallgatók, a demencia gondozók, vendéglátásszervezők és ápolók már megkapták a teljesítményüket igazoló dokumentumot is. Közülük a legjobb átlaggal a demencia gondozók végeztek. De a szakközépiskolás eladók és cukrászok is megszerezték a bizonyítványukat. Hozzátette, ebben a tanévben rendhagyó módon zajlott a számonkérés, illetve a vizsgákra való felkészülés.

A tanároknak és a diákoknak eleinte nehéz volt a digitális oktatásra történő áttérés. A szakképzési rendszer átalakítása jelenti a következő kihívást az intézmény számára. Hiszen július 1-jétől megváltozik az oktatók jogállása, a következő tanévben pedig már csak az 5 éves, technikumi, illetve a 3 éves szakképző iskolai rendszer szerint tanulhatnak a diákok.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …