2024. április 26., péntek
FONTOS

Támad a kékfejű bagolylepke, így védekezhetünk ellene

A kert és a növényeink gondozásakor soha nem lankadhat a figyelmünk, hiszen a különböző környezeti hatásoknak köszönhetően számos kórokozó és kártevő pusztíthatja a termést. Korábban már részletesen beszámoltunk arról, mi a teendő a levéltetvek megjelenése, illetve elszaporodása ellen. Most azonban elérkeztünk ahhoz az időszakhoz, amikor a növényeken feltűnnek a hernyók, a veteményesben pedig elvétve találhatunk lepkéket is.

Az alábbi felvételeken a kékfejű bagolylepke hernyóját láthatjuk, melyek a sóskaborbolya bokrot lepték el. Szűcs Gergely kertész elárulta, ez a kártevő hasonlóan viselkedik az előző években nagy pusztítást végző selyemfényű bukszushernyóhoz, vagy más néven puszpángmolyhoz, mivel mindkét faj akár egy-két nap alatt képes lerágni az összes levelet. A felvételeken látható hernyó ellen többféleképpen is védekezhetünk.

Akik a vegyszerek helyett inkább a biológiai módszert részesítik előnyben, azok káliszappanos permetlét is készíthetnek, mely lemosó permetszerként használható. Ez az oldat hatékonyan gyéríti az olyan viaszos leveleken megtelepedett kártevők egyedszámát is, mint a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és tripszek. A leglátványosabb hatás a rovarok, férgek korai fejlődési alakjaival, tojásával, lárvájával szemben figyelhető meg. Felhasználható még szobai, kerti dísznövények lemosására 1 %-os oldattal, ruhával, szivaccsal, vagy más eszközzel a növényre juttatva. Kézi porlasztó használata esetén azonban oda kell figyelni arra, hogy a nehezen hozzáférhető helyekre, a levél fonákjára, a fás részekre is juttassunk permetlét.

Fontos odafigyelni a különböző szövőlepkékre, illetve a káposzta- és a bagolylepkére is. Abban az esetben ha ezek hernyóit megtaláljuk, vágjuk le az általuk károsított növényrészeket, majd az állatokkal együtt égessük el ezeket.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …