2024. április 27., szombat
FONTOS

Idén hét helyszínen zajlanak a Kulturális Örökség Napjai Gyulán

Idén a város önkormányzata és az Erkel Ferenc Kulturális Központ is csatlakozik a szeptember 19-20-ai Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programsorozathoz.

Ez az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. Országszerte több száz műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek. A Kulturális Örökség Napjai több mint 30 éve mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe. A gyulai önkormányzat például tematikus sétát rendez, árulta el Szákné Bajnai Zsuzsánna, közművelődési-kulturális ügyintéző.

A múltidéző séta a Weiss villánál kezdődik, majd az egyes épületek történetéről hallhatnak útközben az érdeklődők, de bejárják majd a Stéberl-házat is és láthatják az Ybl Miklós által tervezett egykori árvaházat is. Útközben megtudhatják, hogy ki volt Kossuth Lajos esküvői tanúja, hová temették az elhunyt orosz katonákat, mitől különleges a gyulai víztorony, mi köze József Attilának Gyulához.

Az Erkel Ferenc Kulturális Központ programjai között szerepel az evangélikus templom történetét felidéző előadás, valamint a Török toronyban a Gyula törökkori emlékei című kamarakiállítás is. A Huszár-toronynak is nevezett, az Almásy-kastély épületébe integrálódott emeletes kapuépítmény a mai Magyarország egyetlen ma is álló, nem vallási célokat szolgáló török kori épülete. A várfalra pedig a régészeti ásatásokról készült kisfilmet is levetítik, de különleges előadás várja az izraelita temetőbe látogatókat is.

A kültéri eseményeken nem kötelező a maszkviselés, azonban fontos, hogy az érdeklődők betartsák a megfelelő, másfél méteres biztonsági távolságot. A zárt terekben azonban mindenkit arra kérnek, hogy viseljenek maszkot.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …