2024. április 26., péntek
FONTOS

A józan észre, Krisztus tanítására és az evangéliumra építsük életünket!

 

Augusztus 9-én püspöki részvétellel zajlott a gyulai Nádi Boldogasszony nagybúcsú. A szentmise kezdetén a tavaly felújított oltárnál és kegyképnél fohászkodtak a hívek Máriához.

A magyarok életében és történelmében jelentős szerepe van Máriának, hiszen Szent István közel ezer évvel ezelőtt, élete végén ajánlotta fel országunkat Szűz Máriának, mennybevételének napját, augusztus 15-ét pedig ünnepnappá nyilvánította. A Csanádi Püspökség alapítójának és első püspökének, Szent Gellértnek köszönhetően honosult meg a Nagyboldogasszony elnevezés, illetve ebben a korban szentelték fel a legtöbb templomot Szűz Mária tiszteletére.

A fennmaradt írásos emlékek alapján 1214-ben már Gyulán is létezett egy kolostor, mely a Körös-vidék első zarándokhelye lett, 1398-ban pedig a pápa száznapi búcsút engedélyezett a gyulai templom látogatóinak. A török hódítás következtében az épület elpusztult, a búcsújárás szokása pedig elhalványult, és csak 1948-ban éledt újjá.

A szentmisén elhangzott, Máriát nemcsak azért tiszteljük, mert Jézusnak életet adott, hanem mert e küldetés szerint élte életét. Alázattal és szolgálattal végezte feladatát, boldogságát pedig abban lelte meg, hogy folyamatosan kereste Isten szavát és szándékát, éppen ezért ajánlotta fel neki Szent István az országot.

– Isten nem a nagy, látványos dolgokban szólít meg bennünket, hanem a lelkünk mélyén, csendben, szabadságunkat tiszteletben tartva. De aki meghallja, és követi őt, az boldogságot tapasztal az életében – emlékeztetett Kiss-Rigó László püspök, majd hozzátette: számtalan módon ábrázolták már, hogy Isten hogyan szólította meg először Máriát. Ezek általában valamilyen különleges eseményt mutatnak be, azonban a Teremtő a legáltalánosabb helyzetekben is megszólíthat, csupán meg kell hallanunk a hívó szavát.

A püspök kiemelte, ma már nem mindenki ismeri Krisztust vagy az evangéliumot, nem mindenki él a józan ész segítségével.
– A józan észre is lehet építeni. A józan ész Krisztus és az evangéliumok tanításai. Aki nem a józan észre épít, mint tőlünk Nyugatra oly sokan a világban, azok bohócot tudnak csinálni az emberekből, társadalmakból. Micsoda önpusztítás, micsoda degenerált gondolkodás az, amit még rajtunk is számon kérnek. De hál’ Istennek, úgy tűnik, hogy nekünk még megvan a józan eszünk – fogalmazott. A püspök ahhoz kérte a Nádi Boldogasszony közbenjárását, hogy segítse az embereket abban, hogy a józan észre és Krisztus tanítására építsék életüket, családjukat, a közösség, a társadalom és a nemzet jövőjének érdekében.

A szentmise szentségi körmenettel zárult, mely által a búcsúsok hírül adták Krisztus jelenlétét.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …