2024. április 26., péntek
FONTOS

Ösztöndíjakat adott át és fejlesztésekről egyeztetett Gyulán Soltész Miklós

 

A gyulai román iskolába érkezik ezeken a péntek délelőtti felvételeken Soltész Miklós. A koronavírus járvány miatt idén nem egy központi, budapesti ünnepségen, hanem helyben, az adott intézményben adják át a Miniszterelnökség nemzetiségi tanulmányi ösztöndíját. 

Az eseményen Czeglédiné Gurzó Mária, az intézmény vezetője emlékeztetett, Soltész Miklós immár harmadik alkalommal keresi fel az iskolát, és mindig pozitív üzenettel érkezett. Az államtitkár kiemelte, feladatunk és felelősségünk is, hogy erősítsük a magyar-román kapcsolatokat. Ezt szolgálja a nemzetiségi ösztöndíj is, melyet hat, iskolarendszerrel bíró magyarországi nemzetiség képviselői kaphatnak meg. Az elismerést előbb Sztrein Virág Brigitta vehette át, aki nemcsak kitűnő tanulmányi eredményeket ért el, hanem aktívan részt vett a nemzetiségi hagyományok ápolásában is, és már most tudatosan tervezi a jövőt.

Szelezsán Petra Lívia szintén kitűnő tanulmányi eredményeket tudhat maga mögött. Ő is a szegedi egyetemen szeretne továbbtanulni, anglisztika szakirányon szerezne fordító-tolmács végzettséget, majd turisztika szakirányon tanulna tovább.

A délelőtt során Soltész Miklós több olyan gyulai helyszínt is felkeresett, melyek szerepelnek a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a város fejlesztési tervei között, most ezek előkészítéséről folytak tárgyalások. A katolikus közösségi ház mellett felkeresték a református iskolát, a katolikus gimnáziumot és a kálváriát. A bejáráson Kiss-Rigó László püspök, Kovács József országgyűlési képviselő és Görgényi Ernő polgármester vett részt. A Gyula Tv-nek adott interjúban az államtitkár azt mondta, Gyula számára az öt legszebb település közé tartozik, de így is vannak fejlesztendő területek a városban.

Soltész Miklós emlékeztetett, a németvárosi katolikus templom felújítása ugyan még nem kezdődött el, de a támogatást már megítélték.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …