2024. április 26., péntek
FONTOS

Idén sem maradt el a népművészeti egyesület éves konferenciája

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a közelmúltban rendezett regionális konferenciát Békéscsabán. Az esemény közel tizenöt éves múltra tekint vissza, akkor határozták el először, hogy minden év novemberében a népi kézművesek és iparművészek valamilyen témakörben átadják egymásnak tudásukat. Az idei konferencia a dél-alföldi régió értékeit mutatta be, hogy ezeket hogyan lehetett, illetve lehet a mindennapokba integrálni, turisztikai vonzerőként megjeleníteni.

Elsőként Széll János etnográfus előadását hallhatták az érdeklődők, aki a régió népességváltozását mutatta be az elmúlt évszázadok történelmi eseményeinek tükrében. A különböző népcsoportok eltérő szokásai, stílusa az idők folyamán valamelyest összeolvadtak.

Pál Miklósné, a megyei népművészeti egyesület elnöke elárulta, az idei konferenciának három célkitűzése volt. Egyrészt a régió kézműves-, valamint iparművészeti termékeinek turisztikai vonzatát vizsgálták. Másrészt ezek egyéni- és közösségi identitástudat alakító szerepéről is szót ejtettek. Emellett a kreatív iparban betöltött szerepükre fektettek nagyobb hangsúlyt.

A konferenciáról bővebben pénteken, Értékőrző című műsorunkban is hallhatnak.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …