2021. április 21., szerda
FONTOS

Két új busz érkezett Gyulára

November 10-én két új, korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós járművet állítottak forgalomba Gyulán. A modern járművek a város helyi közlekedésében teljesítenek szolgálatot.

Az új buszok beszerzéséről a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. márciusban kötött megállapodást az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A beszerzésnek köszönhetően Zalaegerszeg, Győr, Székesfehérvár és a fővárosi agglomeráció mellett ezúttal Gyulán fiatalodik az autóbusz-állomány.

A 2020. november 11-én 0.00 órától életbe lépett járványügyi intézkedések miatt elmarad a járművek sajtónyilvános bemutatása, az esemény meghívott vendégei üzeneteikben értékelték a helyi közlekedés fejlesztését.

Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő üzenetében kiemelte: Gyulán a helyi buszjáratokkal közlekedő emberek számára nagy előrelépés a modern, komfortos, biztonságos, alacsony padlós Mercedes buszok beszerzése. Ennek köszönhetően az idősek, a kismamák és a mozgásukban akadályozott embertársaink közlekedési feltételei is javulnak. Gyula város számára a környezettudatos városfejlesztés szempontjai a közlekedésfejlesztésre is érvényesek, ezért örülünk annak, hogy az új buszok környezetkímélőbbek a korábbiaknál. Gyula Város Önkormányzata az idei évi költségvetésében várhatóan 50 millió forintot költ a helyi buszjáratok működtetésére a gyulai
adófizetőknek köszönhetően, ezen összegen belül az amortizáció megfizetésével önkormányzatunk is jelentős anyagi hozzájárulást biztosít a járműpark cseréjéhez.

Balesetmentes közlekedést és kellemes utazást kívánok az utasoknak és a Volán dolgozóinak egyaránt.

Dr. Kovács József, a Békés megyei 3. számú választókörzet országgyűlési képviselőjének üzenete szerint az elmúlt évtizedekben Gyulán a helyi autóbusz közlekedésben meglehetősen időskorú járművek teljesítettek szolgálatot. A jelenlegi két új Mercedes-Benz típusú, új csuklós busz a négy régebbi jármű mellett jelentősen csökkentette a helyi buszállomány átlag életkorát. Az új járművek a leghosszabb helyi szakaszon a Vasútállomás és Dénesmajor között szállítják az utasokat. A közbeeső megállókban igen jelentős a vonaton érkező turisták szállítása is, bizonyos megállókig.

Számunkra az is nagyon reményteli, hogy a jövő évben tovább bővülhet a helyi buszközlekedésben az egyre környezetkímélőbb járművek beszerzése.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Volánbusz célja a biztonságos, kényelmes és környezetkímélő utazás biztosítása, az utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése, valamint mindezek legfontosabb pillére a járműállomány nagyarányú modernizációja. A társaság Gyulán hat járművel látja el a szolgáltatást, melyek átlagéletkora 14,3 év. A helyi autóbusz-állomány egyharmadának lecserélésével az átlagéletkor 8,1 évre csökken, ami jelentős javulást jelent a közösségi közlekedés színvonalában.

A városban a Volánbusz két helyi autóbuszvonalon csaknem 22 ezer járatot közlekedtet évente. Az új autóbuszok november 10-től a 4-es számú vonalon, Gyula Vasútállomás –Gyulavári – Dénesmajor között szállítják az utasokat.

Az új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek. Akadálymentes kialakításuknak köszönhetően megkönnyítik az idős, babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedő, valamint a mozgásukban korlátozott utasok mindennapjait.

Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

A már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. Emellett további 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű és 114 gázüzemű
autóbusz beszerzésének előkészítése zajlik. A tenderek nyertesével várhatóan 2021 tavaszán fog szerződést kötni a vállalat.

Nézze meg ezt is:

Elindult a nevezés az idei Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlat versenyre

  Az eseményre az elmúlt évekhez hasonlóan a bérfőzetők és magánfőzők párlatait várják határon innen …