2024. május 8., szerda
FONTOS

Több milliárd forintból javíthatják az egészségügyi ellátást Békés megyében

Az elmúlt időszakban számtalan, a Területfejlesztési Operatív Programban megvalósult beruházás érintette Gyulát.

Az egyik ezek közül az Erkel tér megújulása, melyet nemrég adtak át. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke megkeresésünkre elmondta, a Pénzügyminisztériumtól származó információk alapján három gyulai projekt esetében is többlet támogatást ítéltek meg. Ez azt a célt szolgálja, hogy ha egy régebbi,2-3 évvel ezelőtt kidolgozott projekt esetében megdrágultak a kivitelezési költségek, akkor azokat ezekkel a pótlólagos forrásokkal kompenzálni lehetett.

Több, mint három évvel ezelőtt kezdődött a nemzetközi ROHU programban egy megyei pályázat előkészítése Békés és Arad megyében. A pályázat eredetileg a megye összes orvosi ügyeleti rendszerét szerelte volna fel új eszközökkel, a legapróbb csipeszektől a terepjárókig. Emellett az életmentés és a rekreáció területén terveztek beruházásokat, illetve képzéseket és különböző felvilágosító akciókat, önkéntesek kiképzését. A koronavírus járvány átírta ezeket az elképzeléseket, így március után nem tartották kivitelezhetőnek a projektet.

Zalai Mihály elmondta, november 24-én kaptak végleges választ a román irányító hatóságtól. Úgy határoztak, hogy december 10-éig adnak lehetőséget a program irányító testületének, hogy véleményezzék a kérésüket. A monitoring bizottságban a magyar és a román minisztériumok képviselői, illetve a nyolc határmenti megye elnöke dönthet és szavazhat. Kiemelte, nem érkezett negatív észrevétel, ezért december 10-én hatályossá vált a román irányító hatóság döntése. Két nappal később megkapták azt a határozatot, melyben 30 napot kaptak a program átdolgozására, január 15-éig be kell adniuk az átdolgozott pályázatot. Elkezdték az egyeztetéseket a Békés Megyei Központi Kórház, illetve az Orosházi Kórház vezetőivel. Jelenleg az eszközbeszerzések részletes kidolgozása, és a megalapozó tanulmányok készítése zajlik.
Zalai Mihály hangsúlyozta, január elején már biztosan rendelkezni fognak egy olyan összeállítással, amelyet a magyar külügyminisztériummal leegyeztetve január 15-éig beadhatnak. Az elképzelések szerint 980 millió forintot fordítanak a megye orvosi ügyeleteinek teljes felszerelésére, valamint közel 3,4 milliárd forintot költenek el olyan orvosi műszerekre, diagnosztikai eszközökre, amelyek a Békés megyei lakosoknak a magasabb színvonalú ellátását fogják szolgálni.

Nézze meg ezt is:

Japán nap a Hanami jegyében címmel rendeztek programokat Gyulán

A Mogyoróssy János Városi Könyvtárban többek között előadások, workshop, japánkert és japán ételek várták az …