2024. április 26., péntek
FONTOS

Nyáron újraindulhat a turizmus

“A tavalyi év drámai törést hozott a turizmusban az egész világon, így Magyarországon is. Százezrek megélhetését, és a GDP több mint 13 százalékát biztosító ágazat 2020 márciusban hatvan nap alatt teljesen a padlóra került.”

Ezekkel a gondolatokkal kezdte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, a közösségi oldalára feltöltött évindító videóját. Folytatta, a magyar kormány a helyzet súlyosságát azonnal felismerte, és az elsők között jelentette be a turizmus-vendéglátást segítő akciótervet, ami európai szinten is példaértékű volt. Hozzátette, az ideiglenesen bezárni kényszerült vállalkozásoktól átvállalták a bérköltségek felét, és járulékot sem kell fizetniük. Ezt a segítséget többek között a vendéglátóhelyek, szálláshelyek, rendezvényszervezők kapták meg, és egészen addig meg fogják kapni, amíg újra nem nyitnak. Guller Zoltán kiemelte, 2021. január elsejétől a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetni.

Guller Zoltán hangsúlyozta, 2020-ban több tízezer sikeres pályázat több százmilliárd forinttal segítette a vállalkozások és a családok tízezreit, országszerte folytatódtak és most is zajlanak a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, a turisztikai infrastruktúra fejlesztései. A kormány turizmust érintő támogatása eléri a 800 milliárd forintot, ez európai összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Szőke Tamás, a gyulai Aqua Hotel és a Corvin Hotel igazgatója kiemelte, bíznak benne, hogy a tavasz folyamán újraindulhat a turizmus az országban, így Gyulán is. Elmondta, optimistán tekintenek a 2021-es évre. Tapasztalataik szerint egy óriási vágy van az emberekben abban irányban, hogy utazzanak. A gyulai szállodák újraindítását elsősorban a Gyulai Várfürdő nyitásához szeretnék igazítani.

A Hunguest Hotel Erkelben a november óta tartó üzemszünetben folyamatosan dolgoznak a jobb vendégélményért, emelte ki Boros Zoltán, a gyulai szálloda igazgatója. Olyan munkálatokat végeznek, melyeket a vendégforgalom mellett nem annyira könnyedén tudnak megtenni. Ilyenek többek között a nagytakarítások, karbantartások. A járványügyi helyzet javulásától azt várják, hogy hamarosan újra fogadhatják a Gyulára érkező vendégeket.

Boros Zoltán kiemelte, a várakozásaik szerint folytatódik a tavalyi trend, amely szerint egyre több magyar választ biztonságos belföldi úticélt, és autóval utazik. Ebben nagy segítséget nyújt a helyi infrastrukturális fejlesztés, az M44-es út legutóbbi szakaszának átadása. Emellett a szálloda életében a romániai vendégek érkezése is fontos szerepet játszik, ezért folyamatosan figyelik a szomszédos ország járványügyi helyzetét.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …