2024. április 27., szombat
FONTOS

A téli időszakban is végzik a javítási munkákat a Magyar Közút szakemberei

A Magyar Közút YouTube csatornáján megtekinthető az a közel fél perces videó, amely bemutatja a kátyúk kialakulásának folyamatát.

A cég szakemberei a téli időszakban is folyamatosan végzik a javítási munkákat. A napokban a Békéscsaba-Szabadkígyós közötti szakaszon folynak a kátyúzási munkák. Itt a meglévő, bontott aszfalton újrahasznosító technológiát alkalmaznak. Némi bitumen hozzáadásával újramelegítik ezt, és így javítják a burkolat hibáit.

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékos, változékony és szélsőséges időjárása, a fagyási és olvadási ciklusok gyakori váltakozása az országos közutakon is kedvezett a burkolathibák kialakulásának. Ebben az időszakban az újrahasznosítás mellett a hidegaszfaltos technológiát szokták alkalmazni.

A beavatkozások első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellék- és bekötőutakon zajlanak előzetes ütemtervek alapján. Azokon a helyeken, ahol egyelőre nem tudnak beavatkozni, ott táblázással hívják fel a közlekedők figyelmét a burkolathibákra. A Magyar Közútnál rendszeres útellenőrzési szolgálat működik. 28 napos ciklusban folyamatosan ellenőrzik az úthálózatot. Az őáltaluk, illetve a művezetők által feltérképezett burkolathibákat javítják. Elsősorban a nagyobb forgalmú utakon végeznek felújítási munkálatokat, hiszen ott a szintidők sokkal szigorúbbak. Egy kátyú kijavítása fél óra és egy óra között van. Kivágják a sérült területet, hogy sarkos legyen, hogy sokkal stabilabban tudják bedolgozni. Ezt követően kitisztítják, egy emulziós anyaggal lekenik, belekerül a kátyúzó anyag, letömörítik, majd az éleket kiöntik, ezzel is megakadályozva, hogy víz kerüljön bele.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …