2024. április 26., péntek
FONTOS

Alkalmazkodott a járványhelyzethez a Békés Megyei Főügyészség

A Békés Megyei Főügyészségen az elhúzódó pandémia miatt a szokásos tavaszi évértékelő összügyészi értekezletre nem kerül sor, azonban a szervezet 2020. évi tevékenységéről készült beszámolóban számot adtunk a nehézségek ellenére elért eredményeinkről – áll a Berg Márta mb. főügyész által jegyzett beszámolóban.

A 2020. év tavaszán kibontakozó koronavírus-járvány a tavalyi évben új kihívások elé állította az ügyészi szervezetet, így a Békés Megyei Főügyészséget is. A működőképesség fenntartása, a hatékonyság és időszerűség megőrzése mellett kiemelt cél volt a munkatársak egészségének védelme. Ezt a törekvést az új munkamódszerek alkalmazása, elsősorban a Legfőbb Ügyészség által biztosított feltételeknek köszönhetően az online munkavégzés lehetőségének megteremtése, annak folyamatos bővítése, valamint a rotációs munkarend bevezetése segítette. A kitűzött célokat az ügyészségi alkalmazottaktól szemléletváltást igénylő új munkafeltételek mellett is sikerült megvalósítani.

A büntetőjogi szakterületen – élve a járványhelyzet miatt kiszélesített jogszabályi lehetőséggel – a megye ügyészi szervei a vádemelések során kiemelt figyelmet fordítottak a személyes jelenlétet nem igénylő eljárási forma minél szélesebb körű alkalmazására.

Ennek eredményeként a tavalyi évben 15%-kal emelkedett a büntetővégzés meghozatalát célzó ügyészi indítványok száma. A bírósági eljárás minél gyorsabb befejezésének lehetőségét teremtették meg az országban legnagyobb arányban, az ügyek közel 30%- ában előterjesztett mértékes indítványok. Az eljárás gyorsítását célzó jogintézmények széles körű alkalmazásának köszönhetően a terheltek 50%-át meghaladóan fejeződött be a büntetőeljárás 1 éven belül. A megye ügyészi szerveinek váderedményessége 99,57%- ra emelkedett, ami az utóbbi 10 év legjobb eredménye.

A közjogi szakterületen a szabálysértési eljárásokhoz kapcsolódó ügyészi intézkedések száma közel duplájára, a környezetvédelmi ügyészi tevékenység körében tett intézkedések száma – a hatósági eljárások és a büntetőjogi felelősségre vonások megnövekedett számú kezdeményezésének eredményeként – a többszörösére emelkedett.

A büntetés-végrehajtási törvényességi felügyelet területén a járványhelyzet ellenére számos törvényességi célvizsgálat, és az általános ellenőrzéshez kapcsolódó eseti vizsgálat lefolytatására került sor.

 

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …