2024. április 26., péntek
FONTOS

A járvány idején is összhangban dolgoznak a gyulai pedagógusok

 

Az egészség megóvására és a gyermekek, tanulók lelki szükségleteinek a kielégítéséért is dolgoznak a pedagógusok.

A jelenlegi vírusos időszakban ez a két szempont a legfontosabb. A Szeged-Csanádi Egyházmegye gyulai intézményeiben tanító tanárok, diákok és szülők közösen, összetartó közösségként működnek.

A gyulai Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvodában is a járványügyi intézkedések kerültek előtérbe az elmúlt időszakban. Ez azonban nemcsak a szükséges óvintézkedések terén mutatkozott meg, hanem az óvodai nevelés során is.

– A gyerekeknek meg kellett szokni azt, hogy a pedagógusok maszkban foglalkoznak velük a mindennapok során. Persze ez az ő fantáziájukat is beindítja – számolt be a tapasztalatokról az óvoda vezetője, Flender Beáta.

– A gyermekekben is tudatosult az elővigyázatosság, az odafigyelés jelentősége. Ebben mi, pedagógusok is igyekeztünk segíteni. Ezzel kapcsolatban természetesen otthon is sok fontos információt hallanak, ugyanakkor az óvodai foglalkozások során nagyobb gondot fordítottunk a helyes kézmosásra, orrfújásra és egyéb praktikákra, melyeket a gyermekek is elsajátíthatnak – fogalmazott. A járványügyi szabályok természetesen a szülőket is érintették, ők az épületbe kizárólag megadott időintervallumban érkezhetnek gyermekükért, a folyamatos járkálás és nyüzsgés elkerülése érdekében.

– Már tavaly nyáron tudtuk, hogy a 2020/2021-es tanévet a koronavírus fogja meghatározni – kezdte a jelenlegi időszakról szóló gondolatait Szücs Viktória, a gyulai katolikus általános iskola tagintézmény vezetője. Elmondta, a fiatalok viselkedését különösebben nem befolyásolta a jelenlegi helyzet, ugyanakkor komolyan veszik azt, és betartják a szabályokat. Ebben az időszakban sokan megosztják tapasztalataikat és gondolataikat a pedagógusokkal, de vannak olyanok is, akiket jobban megviselt ez az állapot.

– Ebben az évben igyekeztünk olyan munkatervet összeállítani, mely révén a járványügyi szabályokat betartva adhatjuk meg a tanulás élményét a diákoknak mind az egyházi, mind a világi ünnepekhez igazodva. A vírushelyzetet mindenki másképp éli meg, a gyerekek életkori sajátossága adja, hogy nemcsak lelki, de fizikai közelséget is szeretnek kialakítani a pedagógusokkal. Erre azt tudom mondani, hogy ugyanolyan fontos saját egészségünk megóvása, illetve a gyerekek érzelmi szükségleteinek kielégítése, de persze most minden óvintézkedést be kellett tartanunk – részletezte Szücs Viktória.

A felsőoktatásban online oktatás zajlik. A járványhelyzetre való tekintettel a Gál Ferenc Egyetemen online nyílt napot szerveznek, mert a digitális oktatás idején még fontosabb, hogy a továbbtanulni szándékozók megfelelő információkhoz jussanak. Ezekben a napokban különös figyelmet kapnak a felsőfokú egészségügyi képzések. A felvi.hu-n elérhető az a tájékoztatás, melynek megfelelően a Gál Ferenc Egyetem is várja a jelentkezőket szeptemberben induló képzéseire. Szarvason a Pedagógiai Karon, Békéscsabán a Gazdasági Karon, Gyulán az Egészség- és Szociális Tudományi Karon, Szegeden pedig a Dóm téren, a Teológiai karon.

– Célunk mindenképpen az, hogy eljusson a híre a családokhoz, az érettségizőkhöz, hogy nekünk minden törekvésünk a szülőföldön való boldogulás segítése – fogalmazott Kozma Gábor, az egyetem rektora. – Arra is fel kell hívnom a felvételizők figyelmét, hogy nálunk hivatásképzések folynak, így akár egy életen át tudja őket kísérni és erősíteni, ami a szolgálatuk lényege. Szolgálatról van szó a pedagógiai szakokon, az egészségügyi, az ápoló, a szociális munka szakokon, de ugyanúgy a gazdasági és a hitéleti, teológiai szakokon is. Olyan szolgálat ez, amely szól a világnak, a társadalomnak és a közösségnek – hangsúlyozta a rektor.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …