2024. április 26., péntek
FONTOS

Két, a rendszerváltással kapcsolatos kiállítással készülnek a levéltárban

Idén két, a rendszerváltással kapcsolatos kiállítással készülnek a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában.

Az alábbi felvételeken bepillantást nyerünk az 1989-1990-es évek Békés megyei politikai eseményeibe az ezekkel kapcsolatos plakátok, nyomtatványok, illetve tárgyi emlékek segítségével. De a képviselői, tanácselnöki visszahívási mozgalmakkal kapcsolatban is láthatnak dokumentumokat az érdeklődők, valamint bemutatják az akkor újonnan alakult pártok plakátjait, jelvényeit, matricáit, kiadványait és programjait is.

Szintén ehhez az időszakhoz kapcsolódik az országos levéltár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös kezdeményezése, mely az 1980-as évek vidéki életét mutatja be a Hazafias Népfront fotóin keresztül. Németh Csaba levéltáros elárulta, Orosházáról több, mint ezer fénykép maradt fenn, ezzel ellentétben Gyuláról, illetve Békéscsabáról egy felvétel sem található a gyűjteményben. A több, mint százezer darabból álló dokumentáció az ország valamennyi tájegységéről őriz képeket. A lakóházak mellett többek között szövetkezeti központok, boltok, víztornyok, emlékművek, iskolák, valamint buszmegállók is szerepelnek a fotókon.

A levéltár mindkét kiállítással kapcsolatban azok jelentkezését várja, akik személyes történeteikkel, fotóikkal, vagy valamilyen tárgyakkal hozzá szeretnének járulni a tárlatok bővítéséhez. A különböző dokumentumokat szkennelés után egyből visszaszolgáltatják, a tárgyakat a kiállítás időtartamára pedig kölcsönözni szeretnék tulajdonosuktól.

 

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …