2021. október 20., szerda
FONTOS

Kiállt a Minority SafePack a megyei önkormányzat

A Minority SafePack (magyarul: Kisebbségi Mentőcsomag) egy 2013-as európai polgári kezdeményezés, célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek. 50 millió európai él kisebbségi sorban, illetve használ kisebbségi vagy regionális nyelvet, és kultúrájuk az Unió kulturális gazdaságának szerves része.

A kezdeményezés bejegyzését az Európai Bizottság 2013-ban elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik jogalkotási hatáskörébe, azt tagállami szinten kell megvalósítani. A szervezők és az európai polgárok együttműködése sikeres volt, több mint 1 millió aláírást gyűjtöttek össze 11 tagállamban (többek között Magyarországon) az európai sokszínűségért.

Az Európai Parlament múlt decemberben nagy többséggel megszavazta a kezdeményezés támogatására irányuló állásfoglalást, az Európai Bizottság viszont január 14-i közleményében elutasította a kisebbségvédelmi kezdeményezést.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatot fogadott el, melyben helyesli az EP állásfoglalását, és kijelenti, hogy elkötelezett az EU alapértékei kapcsán, azon dolgozik, hogy mind nemzeti, mind uniós célkitűzéseiket közösen valósítsák meg. A testület elutasítja az Európai Bizottság januári közleményében foglaltakat, mellyel 50 millió kisebbségben élő európai embert hagy cserben.

Támogatja az aláírásgyűjtésben szereplő javaslatok mindegyikét, javasolja, hogy az Európai Unió határozza meg a kulturális- és nyelvi sokszínűség védelmének módjait, támogatja a kisebbségi nyelvet beszélő közösségek számára támogatási program indítását, és támogatja, hogy a kisebbségi jogok is legyenek részei az uniós alapszerződésnek.

Az EU értékekért és átláthatóságért felelős alelnökétől elvárják, hogy konkrét intézkedési javaslatot fogalmazzon meg a kezdeményezés kapcsán.

Nézze meg ezt is:

Két új elemmel bővül az Erkel ház

  Sikeresen pályázott a Kubinyi Ágoston Programon keresztül az Erkel ház meglévő kiállításának megújítására az …