2024. május 8., szerda
FONTOS

Személyre szabott fejlesztésekkel segítik a gyerekeket

Bakaity Anna gyógypedagógus Viviennel

– A gyógypedagógiai foglalkozások biztosítása nem kötelező feladatunk, de a gyermekeink egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenül szükségesnek tartom.

Egyre nagyobb az igény a hátrányokkal küzdő gyermekek fejlesztésére, így nemcsak Csongrád-Csanád és Békés megyében, hanem szervezetünk teljes ellátási területén nyújtjuk ezt a szolgáltatást – hangsúlyozta Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója. Hozzátette, gyógypedagógusok, konduktorok, logopédusok, fejlesztő terapeuták foglalkoznak a gyerekekkel, egyénileg vagy csoportosan.

A Szegeden élő Mlinarič Marica egyedülállóként neveli a most ötéves Brúnót, aki egy éve került hozzá. A kisfiút, már a megismerkedésük első hetében elvitte felmérésre a szegedi székhelyén működő gyógypedagógiai központba, ahol kiderült, a gyermeknek további vizsgálatra kell mennie a területi pedagógiai szakszolgálathoz, hogy mielőbb megkaphassa a szükséges ellátást, és megkezdődjön a fejlesztése.

– Sikerként élem meg, amikor egy gyerkőc megtapasztalja, hogy képes a feladatot megoldani – mondja Bakaity Anna, a szolgáltató gyógypedagógiai divízió vezetője. A szakember Brúnó kapcsán elárulta, a fiúcska figyelmét kezdetben nehezen lehetett lekötni, nem fogadta el a szabályokat, több fejlődési területen elmaradt az életkorának megfelelő szinttől. Mára a fejlesztő foglalkozásoknak és nevelőszülő szeretetteljes gondoskodásának köszönhetően pozitív irányba fejlődött a kisfiú személyisége és készségei.

– Gyógypedagógusként legfőbb célunk a különböző képességterületek fejlesztése mellett a gyermek személyiségének kibontakoztatása és a kortársakhoz való felzárkóztatás. Ezért is nagy öröm, amikor azt tapasztalom, hogy egy gyermek „utoléri” csoporttársait és nem kell többet foglalkozásra jönnie – részletezte a gyógypedagógus.

A foglalkozások mellett rendkívül fontos a nevelőszülőkkel és gyermekvédelmi gyámokkal folytatott folyamatos konzultáció a gyermek állapotáról. Megismertetjük a nevelőszülőkkel azokat a módszereket, játékokat, amelyeket otthon ők is alkalmazhatnak. Ezért a segítségért hálás Bohrné Szűcs Marianna, aki egy levélben köszönte meg a Szent Ágota támogatását.

Nézze meg ezt is:

Példaadó szemléletű egészségügyi és szociális képzés a GFE-n

    A testet és a lelket együtt gondozzák Az egészségügyi szektor és a szociális szféra egyaránt …