2024. április 26., péntek
FONTOS

Az országos, kulturális nyitás egyik kiemelt helyszíne volt Gyula

Szombaton országszerte megnyitották kapuikat a közművelődési intézmények. Az agórák országos nyitórendezvényéhez csatlakozott Gyula is, az Erkel Ferenc Művelődési Központ révén. Az eseménnyel egyidőben egy roll up kiállítás is megnyílt, ezeken az agóra központokat lehet megtekinteni. A képeken azok a kulturális központok láthatók, melyek egytől egyig megyei jogú városokban épültek, kivéve Gyulát és Mosonmagyaróvárt.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztérium kulturális államtitkára az eseményen élő videóüzenetben kiemelte, ez a hét a kulturális ágazat minden intézménye számára egy igazi ünnep. Ünnep a múzeumoknak, a könyvtáraknak, minden közművelődési intézménynek, melyek hosszú hónapok óta vártak arra, hogy működésük lényegi elemét, a látogatókat és közönséget újra személyesen fogadhassák.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője az online térben hangsúlyozta, nagy erő kell ahhoz, hogy valaki az életét újra tudja indítani. Az elmúlt több, mint fél év alatt átgondolt és a helyzet által megkövetelt kreativitásra is szükség volt.

Görgényi Ernő polgármester az eseményen hangsúlyozta, városunkat úgy szoktuk meg és úgy szeretjük, hogy pezsgő kulturális élet jellemzi, amit mi, gyulaiak, születésünktől fogva természetesnek veszünk. Az értékek átadását a járványügyi helyzet alatt online csatornákon közvetítették az Erkel Ferenc Kulturális Központ munkatársai. Egy virtuális világ, egy chatelés, soha nem adhatja meg azt az élményt, mint amit a személyes jelenlét adhat.

Sajnos a sors úgy írja az életünket, hogy időnként olyan alkalmak is ünneppé emelkednek, melyek számunkra addig természetesek voltak – mondta Kovács József. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az oltás nyitja meg az életet számunkra.

Katona Katalin az eseményen elmondta, nagyon sokat dolgoztak a kényszerű zárva tartás alatt. Az ügyvezető igazgató kiemelte, az intézményben több, mint negyven közösség, civil szervezet kapott helyet az elmúlt években. Napi szinten 1600-an tevékenykednek az intézményekben, a művelődési házban és a közeli Vigadóban.

Az esemény végén a megjelentek a Gyulai Vonós Négyes előadása mellett megtekinthették a művelődési központ földszinti galériájában található roll up kiállítást.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …