2024. április 26., péntek
FONTOS

Hét gyulai kapott értéktár oklevelet a Megyenapon

 

Díszlövéssel nyitották meg szombaton a Megyenapot Békéscsaba főterén.

A 75 megyei település ünnepét immár hatodik alkalommal rendezték meg. 306 évvel ezelőtt alakult meg ismét a megyegyűlés, ez a török pusztítás utáni újjáépítés egyik egyik fontos eseménye volt, ezután szervezték újra a térséget. Ennek kapcsán ünnepeljük most a megyei összetartozást.

Az eseményen 15 új érték került be a Békés Megyei Értéktárba, ennek apropóján a felterjesztők és a tulajdonosok is átvehették oklevelüket. A megyei értékek között szerepel a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár gyűjteménye és tevékenysége. Ebben a körbe került még Gyuláról a Százéves Cukrászda, a várfürdő, a Kapus-híd, Apor Vilmos munkássága, valamint a Tájvízház és Mosonyi Emil tevékenysége. Oklevélben részesült Tóth Elek szilvanemesítő, a mezőkovácsházi Duma’ Színház, a Békés Megyei Szűcshímzés, Szarvas, mint a Történelmi Magyarország mértani közepe emlékhely, Molnár-C. Pál festő és grafikus munkássága, a Kis-sárréti karikás ostor, a Szarvasi Vízi Színház, a Szarvasi szárazmalom.

A Megyenapon hagyományőrzők bemutatóival és helyi kistermelők kézműves portékáival lehetett megismerkedni.

A megye legnagyobb kézműves vásárán rengeteg érték jelenik meg, amely minden idelátogató megelégedésére szolgálhat – fogalmazott Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke.

A vásáron házi szappanokat, mézeket, szörpöket, és kézműves eszközöket lehetett vásárolni. A gyerekeknek kreatív programokkal és különféle régi, hagyományos játékokkal készültek.
 

 

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …