2024. április 28., vasárnap
FONTOS

13 milliárdos beruházásra készül a Gyulahús

Fennállásának messze legnagyobb beruházására készül a Gyulahús Kft – errről szólt a szerda délutáni, közel egy órás sajtótájékoztató, melyen a tulajdonos önkormányzat képviseletében Görgényi Ernő polgármester és a cég élén álló ügyvezető igazgató, Daka Zsolt ismertették a részleteket.

A polgármester egy helyzetértékeléssel kezdte. Elmondta, hogy megbíztak egy céget, mely felmérte a Gyulahús helyzetét. S bár a vállalat 2013 óta, vagyis amióta az állam és az önkormányzat megmentette, azóta nyereségesként működik, a középtávoli jövő már közel sem mutat ilyen rózsás képet. A cég ugyanis a két telephelyen nem működik gazdaságosan, az épületeken nagyjából harminc éve érdemi felújítás nem történt, a cég magas energiaköltségekkel dolgozik. Az elkészült fejlesztési terv szerint a Gyulahús már öt éven belül bajba kerülhet.
Az új üzem megépítése a számítások szerint jelentős, 13 milliárd forintos költséggel jár. Ezt megalapozná az a pályázat, melyet élelmiszeripari cégek számára írtak ki, s melyen a Gyulahús 5 milliárd forintot nyerhet. A város legfeljebb 1, 8  milliárd forintos hitelt vehet fel. A fennmaradó, jelentős összeget tőkebevonással szeretnék megteremteni. Ehhez a gyulai képviselő-testület döntő többsége a szerda délelőtti zárt ülésen megadta a támogatást, így megkezdődhetnek az előkészületek.
Görgényi Ernő elmondta, a befektetőnek számos dologra kötelezettséget kell majd vállalnia, a termelés például csak Gyulán folyhat, a Gyulai Kolbász és a Gyulai Májas a termékpalettáról nem vehető le, a Gyulai márkanevet kötelező használni, minőség romlás nem következhet be, és a menedzsment tagjait csak a képviselő-testület egyetértésével lehet kiválasztani.
Daka Zsolt ügyvezető igazgató hangsúlyozta, egyetértenek azzal, hogy lépni kell, szükség van a megújulásra, ehhez pedig forrásokat kell bevonni. Ő elkerülhetetlennek nevezte a fejlesztéseket.
Az eseményen elhangzott, a Béke sugárúti telephely a költözés után önkormányzati tulajdonban maradna, ott a későbbiekben a szolgáltató szektor képviselői találhatnának helyet, irodák, lakások épülhetnének.
Ha minden a tervek szerint alakul, akkor még idén megtalálhatják a fejlesztésekhez a lehetőleg hazai befektetőt.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …