2024. április 27., szombat
FONTOS

Teltházas könyvbemutató volt a gyulai könyvtárban

A Gyulai zsidóság emlékkönyve című kötet bemutatóját tartották meg kedden, a gyulai könyvtárban. A 600 példányban megjelentetett mű a Gyula régen és ma sorozat új, 16. kötete. A mű ismereteket nyújt a Gyulán élt zsidó közösség történetéről és történelmi hagyatékáról.

A kötet megjelenését két év kutatómunka előzte meg, amely idő során, több egykor Gyulán élő zsidó származású családot kerestek fel. A szerkesztők feltáró munkáját a múzeumok és könyvtárak, valamint a levéltárak is segítették. A 400 oldalas kiadvány több száz fényképet és dokumentumot mutat be.

Székely Árpád elmondta, a könyvbemutatón több olyan ember is felfedezhető volt a közönség soraiban, akik bekerültek a könyvbe, hiszen felmenőik gyulai származásúak. Ilyen gyulai kötődésű ember Pál Tamás karmester is, akinek a családtagjai is szerepelnek a könyvben.

A gyulai zsidóság emlékkönyve című kötet egy olyan újszerű munka, mely pillanatnyilag egyedülállónak mondható. Vannak már ilyen típusú könyvek a dunaszerdahelyi-, a kiskunhalasi- és az egykori szolnoki zsidóságról, de most egy új típusú könyv született meg, árulta el Kereskényiné Cseh Edit, a kötet egyik szerzője.

A gyulai könyvtár Simonyi-olvasóterme teltházzal fogadta A gyulai zsidóság emlékkönyve című művet.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …