2021. október 27., szerda
FONTOS

Kitolódott az allergiás időszak

Az idei nagy meleggel kitolódott az allergiás időszak. Augusztus végén szokott tetőzni a parlagfű koncentrációja a levegőben, de jelenleg is magas értékben mérhető.

Magyarország lakosságának körülbelül 20-25%-át érinti a parlagfű allergia.

A parlagfű okozta allergia esetében elsősorban légúti tünetek jelennek meg, amelyek a megfázásra hasonlító szénanáthaként jelentkeznek. Ez vizes orrfolyással, szemviszketéssel és szemfáradtsággal járhat, súlyos állapot esetén kötőhártya gyulladás is kialakulhat.

Az allergiás időszakban a tüneteket kézben lehet tartani, ha időben felkészülünk rá a megfelelő gyógyszerekkel. Kérhetjük allergológus segítségét és megtehetjük, hogy minél kevesebbszer érintkezünk az allergizáló anyagokkal – árulta el Gaálné Maráczi Gabriella.

A következő időszakban a parlagfű mellett alacsonyabb koncentrációban, de jelen lesznek a levegőben a pázsitfű- és libatop-félék, valamint a paréjok is. Valamivel magasabb koncentrációban pedig a csalánfélék pollenére kell számítani, ameddig tart a melegebb időjárás.

Nézze meg ezt is:

Markánsan nő a szennyvíz koronavírus koncentrációja

A szennyvízminták SARS-CoV-2 koncentrációja az előző hetek lassú ütemű növekedéséhez képest erőteljes emelkedést mutatott Budapesten, …