2024. május 3., péntek
FONTOS

A román ételek voltak a középpontban az országos fesztiválon

Szombaton a XVI. Országos Román Gasztronómiai Fesztivált rendezték meg Gyulán.

Az eseményen már hagyomány, hogy főzőversenyt is tartanak. A fesztivál fokozatosan kinőtte a helyszínét. 16 évvel ezelőtt még az országos román önkormányzat udvarán hat csapattal rendezték a versenyt azzal a céllal, hogy bemutassák többek között a bihari ételeket a nagyközönség számára.

Az évek során bővült a csapatok száma, így elmondható, hogy szinte minden környékbeli, románok lakta település képviselteti magát a főzőversenyen. Elhangzott, a magyar konyhához viszonyítva a román ételek fűszeresebbek, sósabbak.

A pörköltön kívül levesek is készültek a nap folyamán. A csorba levesbe minden olyan zöldség belekerült, amely egy kiskertben megtalálható.

A pandémia miatt idén Romániából és Moldáviából nem érkeztek csapatok a versenyre. Az esemény jó alkalom volt arra, hogy a megjelentek kötetlenül beszélgessenek egymással, miközben bemutathatták konyhaművészetüket, tudásukat a szakavatott zsűrinek. A versenyen résztvevők az elismerő oklevelek mellett egy-egy bográcsot kaptak ajándékba.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …