2021. október 27., szerda
FONTOS

Az utazásról szólt a Kutatók Éjszakája alevéltárban

Szombat késő délután kezdődött a Kutatók Éjszakája a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában.

Az esemény központi témája az utazás volt. Elsőként Halmágyi Miklós tartott előadást a rejtélyes fekete magyarokról és Querfurti Brúnó hithirdető útjáról Szent István királyságában.

Héjja Julianna Erika a Békés megyei utazók amerikai úti élményeiről tartott előadást az 1830-as évektől egészen az első világháborúig bezárólag.Érdekességként kiemelte, hogy 1830-ban az első utazók között egy mezőberényi asztalosmester volt az, aki átkelt az óceánon.

Az est harmadik előadója, Bódán Zsolt egy rendhagyó témával érkezett. A Ladics család századfordulós fürdőlátogatásairól, és ennek szokásairól beszélt. Ebben az időszakban a fürdőlátogatás szerves része volt a polgárok életmódjának. A Ladics család életében 1880 és 1914 között nem nagyon volt olyan év, hogy ne utaztak volna valamilyen fürdőbe – árulta el Bódán Zsolt. A fürdők látogatása ebben az időszakban gyógyulás iránti vágyat jelentette.

Az előadásokat követően az érdeklődők egy kicsit jobban megismerhették a levéltár működését, végig sétálhattak azokon a helyeken, ahova egyébként nem lehet bejutni.

 

Nézze meg ezt is:

Közös gyertyagyújtást tartanak a Szentháromság temetőben

  November 1-én Mindenszentek ünnepén közös gyertyagyújtást tartanak a gyulai Szentháromság temetőben. Az eseményt a …