2024. március 19., kedd
FONTOS

Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban

Az Airbus civil helikopteres flottája (Forrás: Airbus)

Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban, amely teljes kapacitással valószínűleg csak 4-5 év múlva fog működni – mondta az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.

Andreas Stöckle elmondta, szerződés szerint 2022. július 17-én el kell kezdeniük a termelést, először tíz gépen, amihez körülbelül 15 szakképzett munkásra lesz szükségük.

Felvettek már 25 mérnököt, akiknek a szakirányú továbbképzése is befejeződött, ők jelenleg egy békéscsabai bérelt irodában dolgoznak, amíg a gyár várhatóan jövő tavaszra elkészül Gyulán.

Újabb gépek majd jövő szeptemberben, harmadik körben pedig 2023 elején érkeznek, így
felfutó rendszerben, várhatóan 4-5 év alatt érik el a teljes kapacitást, akkorra 200-250 munkavállalót terveznek alkalmazni.

Az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta, magyar munkavállalókban gondolkoznak, akikkel “eddig nincsenek rossz tapasztalataik”. Hozzátette, hogy nem terveznek toborzó kampányokat indítani Romániában.

Andreas Stöckle kifejtette, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Trefort Ágoston Technikum és Szakképző Iskolában – ahol pénteken éppen nyílt napot tartottak a leendő diákoknak – hamarosan létrejövő Airbus Légi- és Gépipari Képző Központból, “az akadémiáról” folyamatosan kerülnek majd ki azok a munkavállalók, akiket alkalmazni tudnak.

Korábbi közlés szerint a központ közel 2,2 milliárd forintból jön létre, ennek felét gépek és eszközök beszerzésére fordítják.

Balogh Csaba, az intézmény vezetője a nyílt napon elmondta, a központ Európában is egyedülálló lesz abból a szempontból, hogy olyan termelő- és forgácsológépeken tanulhatják a diákok a programozást, a méréseket, az anyagvizsgálatot és akár a javítási-karbantartási folyamatokat is, amelyeken később a gyárban dolgozni fognak.

A központ egyik részén kifejezetten a gép- és alkatrészgyártás technológiai ismereteit lehet elsajátítani, másik része egy felületkezelő tanműhely lesz, ahol már építik az Európában is egyedülálló galvanizálósort.

Az akadémián a speciális szakirányú továbbképzések kétéves alapképzésekre épülnek rá, a majd ott oktató tanárok jelenleg is továbbképzésen vannak Franciaországban – közölte.
Balogh Csaba az MTI kérdésére válaszolva kifejtette, a speciális gépeken egyszerre maximum 12 személy képzését tartja megvalósíthatónak; a képzések 3-6 hónaposak lesznek, így “nyárra már kijöhet az első végzett csoport”, akik akár el is kezdhetik a munkát a jelenleg is épülő Airbus-gyárban.

Megjegyezte, a központ nemcsak az Airbus számára képez munkavállalókat, hanem a megye többi jelentős fémipari cégének, a Csaba Metálnak, a Linamarnak vagy a Lovász Forgácsolóüzemnek is.

Andreas Stöckle a nyílt napon megjelent érdeklődőkkel megosztotta, hogy az Airbus piacvezető a polgári helikopterek gyártása terén, 2020-ban a piac 48 százaléka volt az övék. Jelenleg világszerte nyolc országban van telephelyük, a kilencedik lesz a magyarországi, Gyulán, ahol az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), a beruházásnak helyet adó Gyula polgármestere közösségi oldalán a napokban közölte, a 13 ezer négyzetméter alapterületű alkatrészgyár mellett már épül a 3100 négyzetméteres felületkezelő üzem is.

Hozzátette, a gyárba már felvett mérnökök az ideiglenes telephelyen egyes gépeket már beüzemeltek, és ezeken elkészítették az első mintadarabot, egy alkatrészt, amilyenből jövő nyártól több ezer darabot gyártanak majd.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …