2024. április 26., péntek
FONTOS

Eltűnhet a következő években a kőris a városokból

“Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel!” címmel rendezett konferenciát Gyulán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A két évvel ezelőtt elindított országos roadshow ötödik állomása volt a fürdőváros. Az esemény azzal a céllal jött létre, hogy élhető, zöld városok alakuljanak ki a jövőben. A rendezvénysorozat a faiskolák, a zöldfelület-gazdálkodásban résztvevők, valamint a települési önkormányzatok együttműködését is segíti.

A zöldfelületi fejlesztések, beruházások fontos részei a dísznövények, melyekkel a zöldfelületek élő struktúrája kialakítható, és az ember által szimbiózisban működtethető. A dísznövények ma már haszonnövényként funkcionálnak, és ilyen szerepet töltenek be a városokban. A keddi, gyulai rendezvényen több előadást hallhattak a résztvevők, mely a mindennapi munkavégzéshez is hasznos segítségül szolgált. Szászné Várkonyi Adrienn főkertész és Bányai György, a közüzem ügyvezető helyettese a zöldterület fejlesztés aktuális kérdéseit vette górcső alá.

Az eseményen Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke kiemelte, a díszkert ágazat a leglátványosabb a városokban, környezetünkben, melyet muszáj szakavatott kezekre bízni.

A keddi, gyulai eseményen a zöldfelület-gazdálkodás újabb kihívásairól is szó volt. Lukács Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztályvezetője, a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke előadásában hangsúlyozta, napjainkban az éghajlat változás, valamint a lakosság igénye a két legnagyobb kihívás.

Elhangzott, a ginkgo, a kínai páfrányfenyő bírja a lehető legjobban a jelenlegi városi körülményeket. Ennek az a baja, hogy lassú, 30-40 év a növekedése. A másik ilyen növény az ostorfa, amelynek a hosszan lelógó ágrendszere, valamint a nem egyenesen növő törzse lehet a probléma. Az évek során több, ismert fafaj eltűnhet a városokból.

Az eseményen többek között szó volt még az elektromos légvezetékek alatti fák gallyazásának problémáiról, valamint a faiskolai termesztésről a zöldfelület-gazdálkodásban.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …