2023. április 1., szombat
FONTOS

Lila lesz a gyulai kastély a koraszülött világnapon

Idén is a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont szolgál helyszínül a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány és a Korábban Érkeztem Alapítvány közös szervezésében megvalósuló Koraszülöttek Világnapja megrendezéséhez. November 17-én nemcsak programok helyszíne lesz a kastély, az épületet színesre is „festik”.
Hagyomány már, hogy a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont lila világítást kap november 17-én.
2011 óta a koraszülöttek világnapja ez a dátum, amelyen a szakmai szervezetek, civil közösségek világszerte tájékoztató eseményeket, családi napokat rendeznek, és emblematikus épületeket világítanak lila színnel, ami a koraszülöttek nemzetközi színe.
Gyulán a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány és a Korábban érkeztem Alapítvány közös eseményét megnyitása óta a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontnál rendezik. A kezdeményezéshez a kastély nem pusztán helyszínként csatlakozik évről évre, az épület lilára színezésével is felhívja a figyelmet a problémára, amely 10 újszülöttből egyet érint.
November 17-én 17 órakor a kastély lilára „színezésével” kezdődik a program. A 17.30-ra tervezett köszöntőket 18 órától Pepe Manó Kora-koncertje követi meglepetésekkel.
A szervezők arra kérik a gyulaiakat, hogy november 17-én sétáljanak el az Almásy-kastélyhoz, készítsenek fotót akár a programokról, akár az épületről, és a képeket töltsék fel saját közösségi média felületeikre. A fotókat az alábbi taggelésekkel publikálják:
#koramentorhaz
#korabbanerkeztem
#koraszulottekvilagnapja
#viharsarkikoraszulottmento
#almásykastély
#gyulaikastély.
Magyarországon minden tizedik baba idő előtt születik. Az 1500 gramm alatti súllyal született babákra akár 2-3 hónapnyi kórházi ápolás is várhat. A terhesség 37. hete előtt világra jövő gyermekeknek és édesanyjuknak hetekig le kell mondaniuk az ölelésről, egymás testi kapcsolatáról, ami pedig azon túl, hogy fokozza a bizalmat, megnyugtatja az újszülöttet, erősíti is anya és gyermek kapcsolatát, a baba biztonságérzetét és enyhíti mindkettőjükben a stressz hatását.

Nézze meg ezt is:

Elfogadták a gyulai járásra vonatkozó TOP Plusz Városfejlesztési Programterv módosítását

  Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen. Többek között a Gyulai Hivatásos …