2024. április 26., péntek
FONTOS

7400 tonna sóval vág neki a téli időszaknak a Magyar Közút megyei igazgatósága

 

A Magyar Közút Zrt Békés megyei igazgatósága végzi a megyében található összesen 1582,7 kilométer út üzemeltetését és fenntartását, valamint a téli üzemet is.

Ezt öt mérkökséggel, a békéscsabaival, a gyomaendrődivel, az orosházival, a sarkadival és a kardosival látják el. A téli üzem a jogszabályi előírások szerint november 10-től március 15-ig tart. Az előbbi dátumtól kezdődően minden mérnökségen 24 órás szolgálatban vannak a közút szakemberei. Jelenleg 36 kombinált eszközzel, valamint kilenc rakodóval várják a hidegebb időszakot. Hunya Péter üzemeltetési és fenntartási osztályvezető kiemelte, amennyiben komolyabb helyzet alakulna ki, hóesés, hófúvás, akkor még különböző eszközöket, traktorokat, földgyalukat tudnak bevetni. Az úthálózatot a téli időszakban három kategóriába sorolták.

Az őrjáratos, valamint rajonos utak mellett a harmadik a fehér út kategória, ami a megyei úthálózat 10 százalékát teszi ki. Ezek a legkisebb forgalommal rendelkező utak, ahol nem végeznek síkosságmentesítést csak hóeltakarítást. Itt a személygépkocsival való járhatóságot kell biztosítaniuk.

Hunya Péter kiemelte, a téli üzemre felkészültek anyagokkal is. A sókészlet tekintetében jelenleg 60 százalékos feltöltöttséggel indulnak a télnek. Még idén mind az öt mérnökségen feltöltik a sótárolókat, így összesen 7400 tonna sóval vágnak neki a téli időszaknak.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …