2024. április 27., szombat
FONTOS

Átadták a 444. számú, Fürjesi utat

A forgalomba helyezési engedély átadásával, valamint szalagátvágással adták át szerda délelőtt az immár elkészült 444. számú, Fürjesi utat.

A projekt előkészítése még 2016-ban történt, majd 2018-ban elkészült az engedély. A mintegy 5 milliárd forintos beruházás munkálatai tavaly tavasszal kezdődtek. A projekt részeként 172 fát, 83 fenyőt és mintegy 7000 cserjét ültettek el. Elhangzott, az útszakasz mentén új kerékpárút, vagy burkolt szervizút szakaszok épültek, biztosítva a kerékpáros hálózat folytonosságát Békéscsaba külterületén.

A szerdai átadó ünnepség a Fürjesi út kezdő csomópontjában, a körforgalomnál volt. Innen indul az az 5,2 kilométer hosszú, új, zöldmezős beruházás, amely érinti a 47-es számú főutat és kiköt a 4432-es jelű, csanádapácai útnál. Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt útfejlesztési igazgatója elmondta, az országos közúti csomópontok mindegyike körforgalmi csomópontként valósult meg, valamint beton burkolatot kapott.

Pántya József kiemelte, december második hetében szeretnék megnyitni a forgalom számára az M44-es Tiszakürt-Lakitelek közötti szakaszát. Ezen a részen található az Európában is egyedülálló Tisza-híd. Kivitelezés alatt van a folytatás Lakitelektől Szentkirályig. A hátralévő több, mint 30 kilométeres szakaszra Szentkirálytól az M5-ös autópálya térségéig a NIF a kivitelezési közbeszerzési kiírta, elbírálták, eredményt hirdettek, és még idén szerződést szeretnének kötni a vállalkozóval. Pántya József kiemelte, forrásbiztosítás esetén a kivitelezési munkák 2022 tavaszán az utolsó szakaszon is megkezdődhetnek.

Elhangzott, az M44-esen található Békéscsabáról indulva első, gyúrpusztai pihenőhelyből a jövőben egy M44-es csomópontot szeretnének megépíteni. Ez az észak-békési térségben közlekedőknek fog segíteni.

Szerdán a megyeházán is egyeztettek az M44-es gyorsforgalmi út meghosszabbításáról. A határ romániai oldalán ugyanis elkezdődött az Arad és Nagyvárad közötti gyorsforgalmi út koncepciójának a tervezése. A tanácskozáson résztvevők megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy az M44-es meghosszabbításával hogyan lehetne Magyarországot és Békés megyét összekapcsolni a tervezett partiumi gyorsforgalmi úttal. Megállapodás született arról, hogy előzetes döntéselőkészítő tanulmány készül az M44-es gyorsforgalmi út sarkadi térség irányába történő meghosszabbításáról, és a tervezett romániai gyorsforgalmi úttal való összeköttetéséről.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …