2024. április 29., hétfő
FONTOS

Teljesen megújult az átalányadó

Az egyéni vállalkozóknak kedvező hír, hogy idén teljesen megújult az átalányadó, ugyanis változott a választásra jogosító bevételi értékhatár és változtak az alkalmazható átalányköltség-kulcsok is.
Az egyéni vállalkozók az szja vagy a kata törvényi rendelkezések szerint adóznak. Az szja szerint adózó egyéni vállalkozó választhatja az átalányadózás szabályait az úgynevezett tételes elszámolás alkalmazása helyett.

Kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetében ezek az értékhatárok 100 millió 440 ezer, illetve 120 millió forint. Aki a tevékenységét év közben kezdi, megszünteti, vagy szünetelteti, annál az értékhatárok időarányosan határozhatók meg.

Bevezették az adómentességet is, melyre tekintettel az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része adómentes. Ez 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy 2 millió forintos bevételig az átalányadózónak nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. 80 százalékos költséghányad esetében 6 millió forint, 90 százalék esetében, pedig 12 millió forint az a bevételi határ, ameddig nem keletkezik adóköteles jövedelme.

Nézze meg ezt is:

Máltai tanulmányúton járt a GFE delegációja

  A napokban tért haza Máltáról a Gál Ferenc Egyetem gyulai karának három oktatója, akik …