2024. április 26., péntek
FONTOS

Interaktív elemekkel bővült az Erkel Ferenc Emlékház

Ezek mellett különleges tárgyakkal is lehet találkozni, úgy mint azzal az aranykoszorúval, melyet ötvenéves karmesteri jubileumára kapott a nemzettől Erkel Ferenc. Emellett a kiállítás részét képzi a zeneszerző 1849. január 1-i keltezésű kéziratos kottája is.

Görgényi Ernő polgármester a péntek délutáni átadón kiemelte, kulturális kincseink megőrzése nem csak öröm, büszkeség, hanem felelősség is. Azon a közösségeknek, melyek ilyen kincsek felett rendelkeznek, azoknak nem elég, hogy őrzik ezeket, hanem az élményeket, ismereteket át is kell adniuk minél több embernek.

Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, az Erkel Ferenc Emlékház olyan kreatív, modern eszközökkel gazdagodott, amelyek mindenki számára vonzóak lehetnek. Az Almásy-kastély kiállításához hasonlóan itt is kreatív tárlatvezetést biztosítanak.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy tartalmi fejlesztésekkel, ügyes technikai megoldásokkal bevonzzák a gyerekeket a kisebb, vidéki múzeumokba. A gyulai beruházás erről is szól, melynek részeként modern, a fiatalokat megszólító eszközöket hoztak be egy klasszikus múzeumi térbe.

Az Erkel Ferenc Emlékházban teljesen megújult a kamerás rendszer, a régi analóg kamerák helyett egyedi azonosítójú, IP alapúakra cserélték le ezeket, a LED-es vitrinvilágítást szintén modernizálták. A korábbi, 10 éves gépeket újakkal váltották ki, így 13-13 monitort és számítógépet vásároltak.

Két nagyobb saját fejlesztést is megvalósítottak. Az egyik a kültéri zenélő pad. Itt különböző Erkel művek indulnak el a pad érintésére. A másik egy mesterséges intelligencián alapuló okostükör.

Megújultak az installációk felületei és hat saját fejlesztést készítettek el. Egy gömbpanorámás felvétellel lehet a hálószoba kiállítási tárgyairól plusz információhoz jutni.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …