2024. április 26., péntek
FONTOS

Emlékhelyet szeretnének kialakítani az egykori, gyulai rabbiházban

 

Történészek és helytörténészek az eltűnt kistelepülési és kisvárosi zsidóság nyomában címmel rendeznek kétnapos konferenciát Gyulán.

Az esemény előtti, keddi sajtótájékoztatón elhangzott, méltó emléket szerettek volna állítani a Gyulán élt, több száz fős zsidó közösségnek. Alt Norbert alpolgármester elmondta, megalkottak egy gyulai zsidó emlékezet programot, melynek az a célja, hogy az egykor Gyulán élt zsidó közösséghez kapcsolódó tárgyi, szellemi, kulturális, építészeti örökséget számba vegyék. Elhangzott, emlékhelyet szeretnének kialakítani az egykori zsidó rabbiházban. Az elképzelést a jelenlegi uniós pályázati időszakban, néhány éven belül szeretnék megvalósítani.

Diósi Lajos az eseményen elmondta, napjainkra mint közösség teljesen eltűnt a zsidóság a fürdővárosban. A Gyulai Zsidó Alapítvány elnöke kiemelte, a városvezetés aktívan áll amellé, hogy ne vesszen el a hozzájuk köthető tárgyi, szellemi, kulturális és építészeti örökség. Ehhez járul hozzá többek között a két napos gyulai konferencia is.

A konferencián Gyula mellett többek között Endrőd, Gyoma, valamint Mezőberény zsidóságával is foglalkoznak. Az első nap során szó volt az új felületen elérhető gyulai zsidó temető adatbázis mellett a Kner-család 1944-45 közötti történetéről is.

Balogh István, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem tanszékvezető tanára a sajtótájékoztatón kiemelte, ilyen volumenű konferencia Magyarországon a 2014-es budapesti rendezvény óta nem volt.

Vas Miklós, a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért munkatársa elmondta, szervezetük a Steven Spielberg rendező által létrehozott Soá alapítvány magyarországi partnere, melynek birtokában van mintegy 55 ezer zsidó túlélővel rögzített életútinterjú. Ők ezekből készítenek a középiskolák, valamint a pedagógusképzés számára oktatási anyagokat.

A kétnapos konferencián összesen 26 előadás hangzik el, melyet online, élőben is lehet követni.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …