2024. április 26., péntek
FONTOS

Közeledik a nyári szünet, fontos a biztonságos közlekedés

Minden év májusában és szeptemberében kiemelten, egy Zebra Zsaru programmal segítik a diákokat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

Az utóbbi esetében a tanévkezdésre, az előbbinél pedig a szünidőre készítik fel őket. A program célja az is, hogy a gyerekek hazavigyék az ismereteket és otthon, a családdal is megbeszéljék a tanult szabályokat.

Szombati Andrea kiemelte, a programra mindig van igény. Évről-évre megfigyelhető, hogy az autósok is együttműködnek és ismerik ezt a helyzetet. A forgalomban közlekedőknek nemcsak akkor kell kiemelten figyelni, hogyha van egy rendőr a zebránál, hanem mindig.

Szombati Andrea hangsúlyozta, hogyha valaki gyalogos átkelőhelyhez érkezik, akkor csak zöld jelzésnél menjen át a zebrán. Ha már villog a lámpa, akkor nem szabad lelépni a zebrára. Fontos a felnőttek részéről a példamutatás. A nyár közeledtével érdemes átismételni a gyalogos közlekedés szabályait a fiatalokkal. Hogyha ők egy táborozás miatt egyedül közlekednek, akkor a szülők járják be az első napokban a gyerekekkel azt az útvonalat, melyen eljutnak otthonról az adott helyre. Ezen a távon minden ponton mutassák be a fiataloknak, hogy mire kell figyelniük az út során.

Szombati Andrea elmondta, fontos, hogy egy utazás során a felnőttek felelősek a gyermekek biztonságáért. A kornak megfelelő ülések, magasítók megléte kiemelendő. Itt is elengedhetetlen a példamutatás, hiszen ha a szülő rendszeresen biztonsági öv bekapcsolása nélkül ül az autóba és azonnal indul, akkor a gyermeknek egyre nehezebb lesz azt a későbbiekben megtanítani.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …