2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Urak és szolgálók: konferenciát szervezett az Erkel múzeum

Urak és szolgálók címmel a XVIII. századi arisztokrácia mindennapjairól rendezett konferenciát pénteken a gyulai Erkel Ferenc Múzeum. A tanácskozás előtt megtartott sajtótájékoztatón a program szervezője, Szappanos Gábor elmondta, rendkívülinek mondható érdeklődés övezi az eseményt.

Erdész Ádám, a konferencia levezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon ritka az, hogy a XVIII. században két olyan napló is fennmaradjon, melyek ráadásul nagyjából egy időben születtek, és hasonló témát dolgoznak fel. A Therese Corzan és a Huber Antal által írt kötetek ilyenek, ráadásul mindkettő az arisztokraták és a szolgálóik világába kalauzol. A konferencia több témája is ezekre épült, ahogy arról is szó esett, hogy egy házasság révén hogyan kapcsolódott össze a nagy múltú Károlyi és a frissen főnemesivé vált Harruckern család.

Az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, Liska András arról beszélt, hogy ez a program nemcsak a történész szakma, hanem a múzeum számára is fontos, hiszen a tudományos élet képviselői jobban megismerik a fürdővárosi gyűjteményt. Elmondta, terveik szerint a Gyulai katalógusok sorozat következő, tizenhatodik kötetében a konferencia anyaga írásban is elérhető lesz.
 

Nézze meg ezt is:

Látványos menettel ünnepelték a munkát Máriafalván

Mazsorettek indították a menetet április harmincadikán, tíz órakor, a máriafalvi elő május elsején, a Wenckheim …