2024. április 26., péntek
FONTOS

Stefka István filmjét és könyvét is bemutatta Gyulán

A több, mint száz évvel ezelőtti történésekre, a Tanácsköztársaság időszakára irányítja a nézők figyelmét A Halál Népbiztosa című film, melynek vetítését csütörtök este tartották Gyulán.

Az eseményen Görgényi Ernő gyulai polgármester kitért arra, hogy a jelenlegi háborús helyzet miatt nagy valószínűséggel más értelmezést nyert volna a film, ha egy évvel ezelőtt mutatják be a fürdővárosban.

A film előkészítő munkálatai, a kutatások és a történészekkel való egyeztetések 2 évet öleltek fel, a forgatás egy hét alatt zajlott le. A bemutatóra egy évvel ezelőtt, Budapesten került sor. A film rendezője elmondta, az volt a céljuk, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a történelem ezen időszakára.
A dokumentumfilm Szamuely Tibor életét, és gaztetteit mutatja be, hogy mi történt hazánkban 133 nap leforgása alatt. Stefka István rendező elmondta, több, mint 600 áldozata volt ennek a gyilkosság sorozatnak, amit az úgynevezett Lenin-fiúk végeztek Szamuely Tibor vezetésével az Alföld városaiban.

Stefka István pénteken nemrégiben megjelent könyvét, a Túléltem, mások belehaltak című művet is bemutatta Gyulán. Ez a hazai médiaháború 32 évének történetét tárja az olvasó elé.

A két napos esemény célja az volt, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje a múlt fontos eseményeit.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …