2024. július 21., vasárnap
FONTOS

Tudományos szakmai konferencia az időskori mentális segítség jegyében

“Mentális segítés az időskorban”.

Ezzel a címmel rendeznek két napos tudományos szakmai továbbképző konferenciát Gyulán. Görgényi Ernő polgármester köszöntő beszédében kiemelte, a naptár szerinti és a megélt életkor nem mindig ugyanaz, erre egyre több példát láthatunk. Sok múlik azon, hogy az időskort milyen testi, szellemi állapotban, milyen társadalmi közegben éljük meg.

Lelbach Ádám, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság alelnöke kiemelte, a világban ma egy Olaszországnyi ember szenved demenciában.

Székács Béla a magas vérnyomás közel sem elhanyagolható szerepéről beszélt a kognitív hanyatlás tekintetében.

Egervári Ágnes a demenciával élők és a gondozó családok komplex támogatása témakörét járta körbe. Emellett az INDA, vagyis az Interprofesszionális demencia alapprogram eredményeit is ismertette.

Egervári Ágnes kiemelte, fontos, hogy az önkormányzatok támogassák azokat a gondozó családokat, akik a betegek mintegy 95 százalékát a saját otthonukban gondozzák és kezelik.

Kóra János szociális munkás, kutatásvezető hangsúlyozta, Gyulán nagyságrenddel nagyobb a társadalmi elöregedés, mint amekkora az országos átlag.

A konferencián foglalkoztak még a gerotechnológiai újdonságokkal, valamint a pajzsmirigybetegségek és a demencia kapcsolatáról is.

Nézze meg ezt is:

Négy fotóklub állított ki a Szent Miklós parkban

  Tűz és Víz címmel két magyarországi és két romániai fotóklubnak nyílt szabadtéri kiállítása a …