2024. április 26., péntek
FONTOS

Megnyílt a Magyar Géniusz Vándorkiállítás a gyulai Kohán Képtárban

Az Erkel ösztöndíjas Rózsa Kitti műsora színesítette a csütörtök délutáni Magyar Géniusz Vándorkiállítás gyulai állomásának megnyitóját.

Görgényi Ernő polgármester köszöntő beszédében kitért arra, hogy a tárlat nem a megyeszékhelyen, hanem a ma Kohán Képtárként ismert épületben kapott helyet, amely eredetileg Békés megye első, állandó múzeumának épült.

Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a vándorkiállítás célja, hogy bemutassa a táj, az ember, szoros és szinte elválaszthatatlan kapcsolatát. Legyen szó akár festészetről, grafikáról, vagy éppen népművészeti tárgyakról.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója példaértékűnek nevezte a kiállítást, hiszen Gyulán ugyanazokat a műtárgyakat lehet megtekinteni, melyeket a többi kiállítási helyszínen is.

Csapláros Andrea vezető kurátor a megnyitón kiemelte, 70 vidéki múzeum legféltettebb tárgyait őrzi a Magyar Géniusz Vándorkiállítás. Ezek erőt sugároznak, szépséget teremtenek, rólunk, nekünk mesélnek. A Kárpát-medence és a magyar föld géniuszának egy-egy darabját őrzik.

Végh Katalin a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége Magyar géniusz programjának vezetője, a kiállítás főkurátora kiemelte, ez a kiállítás a maga sokszínűségével egyfajta fesztivál, múzeumi örömünnep.

Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, múzeumainkban mi nem a hamut őrizzük, hanem tápláljuk a lángot. Azt a lángot, mely bevilágítja a Kárpát-medencét.

Az eseményen a gyergyószentmiklósi 4S Street együttes adta elő a vándorkiállítás szignálját, ezt követően pedig a megjelentek megtekinthették a tárlatot.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …