2024. április 27., szombat
FONTOS

Ahogy tetszik címmel táncszínházi előadást mutattak be a kamarateremben

Kedden az Ahogy tetszik című táncszínházi produkcióval kezdődött az idei Shakespeare fesztivál. A darab koreográfusa, Kulcsár Noémi korábban már többször nyúlt a drámaíró műveihez, és alkalmazta színpadra ezeket.

Topolánszky Tamás, a Gárdonyi Géza Színház GG Tánc Eger társulatának tánctagozat vezetője elmondta, a járvány után azért is ezt a könnyed vígjátékot választották, hogy az emberek kicsit fellélegezzenek és kikapcsolódjanak. A darabban Olivért megszemélyesítő Plita Márk 15 éve táncol, 3 éve aktív táncművész a társulatnál.

Shakespeare egyik legismertebb vígjátékának cselekménye egy testvérpár, Orlando és Olivér csatározásával kezdődik. Miután Olivérnek nem sikerült megöletnie Orlandót, száműzeti a birtokról. Két kisasszony, Rosalinda és Célia végig követik az eseményeket. Rosalinda szerelmes lesz Orlandóba, álruhát ölt és követi őt az erdőbe, majd végül felfedi kilétét és feleségül megy hozzá. A másik lány, Célia, a testvérének, Olivérnek lesz a párja. A darab végén csere történik, a száműzött Orlando és csapata visszatérnek a birtokra, míg a testvére megjavul, és az erdőben marad.

A táncosok a színpadon egy tatamin, azaz egy judo szőnyegen táncolnak, melyre azért volt szükség, hogy a mozdulatok légiesen könnyedek, úgymond “úszósak” legyenek.

Topolánszky Tamás elmondta, pozitív fogadtatása van a darabnak. A produkció üzenete a mai kor számára leginkább az, hogy legyünk boldogok, szerelmesek, mint a darabban szereplők, és szeressük a táncot.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …