2024. április 26., péntek
FONTOS

A kisállatokra is nagy hatással van a forróság

A nyári kánikulában kiemelt fontosságú, hogy kisállataikra különösen odafigyeljenek a gazdák.

A kutyák hőszabályozása ugyanis nem úgy működik, mint az emberé, hiszen ők a tappancsukon keresztül képesek izzadni, valamint lihegéssel tudják hűteni magukat. A nagy hő hatására nagyon gyorsan képes túlmelegedni a szervezetük, mely gyors lihegéssel, légszomj szerű tünetekkel, valamint hányással is járhat.

Amikor a kutya már fekszik, erőtlen, bágyadt és nem bír mozogni, esetleg izomrángások is előfordulnak, abban az esetben érdemes felkeresni az állatorvost, ahol minél hamarabb el kell kezdeni az infúziós kezelést, a gyulladáscsökkentők beadását, mert ez akár idegrendszeri károsodást is okozhat a négylábúaknál. Hűtéssel, odafigyeléssel, és itatással azonban el lehet kerülni a hőguta tüneteit. Csordás Attila elmondta, nem csak a hőguta jelent veszélyt, hanem a gyomorgyulladások is, ugyanis gyomorrontás szerű tünetekkel nyáron gyakrabban fordulnak állatorvoshoz.

Csordás Attila azt is elmondta, az utóbbi időben azt tapasztalták, hogy egyre kevesebb kutyát hoznak hőgutára utaló tünetekkel hozzájuk, valamint idén még egy olyan eset sem történt, amikor bent felejtették az ebet az autóban. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy nagyobb figyelem irányult a különböző hírközlő eszközökön a gazdák tájékoztatására, így tudják mit kell tenni, hogy elkerüljék ezt.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …