2024. április 26., péntek
FONTOS

Közel 400-an adományoztak búzát a Magyarok Kenyere programban

Lassan véget ér a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program.

Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlottak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek. A betakarítás után a gazdák elkezdték beszállítani búza adományaikat a megadott Békés megyei adománypontokra is. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának elnöke kiemelte, idén a nagy aszály ellenére is meghirdették az új akciójukat.

Idén komoly aszálykár érte a földeket. A veszteséget a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni. Aszály esetén a 15 napos határidő számításának kezdő időpontja az a nap, amikortól a károsodás első alkalommal észlelhető volt. Fontos az is, hogy a kárbejelentést a betakarítást megelőzően legalább 15 nappal meg kell tenni. A bejelentés nem csak a növénykultúra teljes egészére, hanem annak a részterületére is megtehető, sőt a kárbejelentést akár vissza is lehet vonni akár a bejelentett terület egy részére is. A Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszerben a falugazdászok bejelentik a kárt, és utána kapják a határozatot a gazdák, majd tudják tovább hasznosítani a területeiket.

Kozsuch Kornél hangsúlyozta, nagy probléma lesz az, hogyha a jövőben is aszályos évek lesznek. Erre fel lehet készülni és vízmegtartó gazdálkodással, jobban odafigyelve, öntözésfejlesztéssel lehet majd termelni, de minden területet nem lehet öntözni. Vízmegtartó gazdálkodást is csak akkor lehet folytatni, hogyha a talaj csapadékot kap.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …