2024. április 27., szombat
FONTOS

Változatos év áll a pálinkakészítők mögött

A gyulai kóstolóház vezető kiemelte, a kertészet terén kritikus helyzetet teremtettek a tavaszi fagyok.

Az elmúlt két évben ugyanis súlyos fagykárokkal szembesültek. A korai gyümölcsök közül ezt többek között a kajszibarack is megsínylette. Később a tavasz már kegyesebb időt hozott volt a pálinka manufaktúra életében.

Augusztus végén elkezdődött a fekete bodza szüret a pálinka manufaktúra kertjében. Napjainkban sokan lenézik ezt a növényt, de évszázadokon keresztül a szegény ember patikájának hívták. Amikor a bodzavirág megjelenik, akkor szörpöt vagy limonádét készítenek belőle. A szárított virága teaként jó megfázásra, immunerősítő hatása van. A szárát régebben felhasználták tilinkó és furulya készítésre is.

Fabulya Attila kiemelte, a pálinka manufaktúra közel 17 hektáros területén már korábban kiépítettek egy csepegtető rendszert. A szivattyúkat a nap 24 órájában használták, de elenyésző volt az a vízmennyiség, melyet az elmúlt hónapokban fel tudtak használni. Próbáltak lajtoskocsival nagyobb mennyiségű öntözést végezni, de 17 ezer négyzetméteren több ezer fa vízellátását így képtelenség volt megoldani, így az elkövetkezendő időszakban tervet készítenek a fagykár és az aszály kiküszöbölésére.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …