2024. április 26., péntek
FONTOS

456 éve ért véget a gyulai vár történetének legfontosabb eseménye

456 éve, szeptember másodikán Kerecsényi László várkapitány feladta a gyulai erősséget a Pertev pasa vezette, nagyjából tizenötszörös túlerőben lévő oszmán haderőnek.

A 1566. szeptember 2-án a gyulai vár ostroma már 62 napja tartott. A július 2-án felsorakozott támadók július 11-én kezdték meg a huszárvár ostromát, amelyet két héttel később, 25-én voltak kénytelenek feladni a várvédők, visszahúzódva a belső várba. Augusztus 18-án vagy 19-én Kerecsényiék a ma is látható gótikus téglavárba szorultak vissza. Ezt követték a vár feladásáról folyó tárgyalások augusztus 30-ig. A védők szeptember 2-án dél tájban kezdték meg a kivonulást. Gyulától egy mérföldre járhattak, amikor a megállapodás ellenére az oszmán katonaság rájuk tört. Kerecsényit elfogták, Nándorfehérvárra hurcolták, majd hamarosan ki is végezték.

Szabó Árpád hagyományőr az évfordulón 10 és 18 óra között díszlövésekkel tisztelgett a védők emléke előtt.

11 órakor a 14. század második feléből származó szakállas botpuska szólalt meg. A fegyverek fejlődése tekintetében ez egy fontos darab, hiszen ezt követően váltak ketté a várfal védelmére használt szakállas puskák, illetve a gyalogsági kézi puskák.

A díszlövések között fegyver- és viseletbemutató várta a megjelenteket a lovagteremben.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …