2024. április 26., péntek
FONTOS

A fák állapotát vizsgálták a Petőfi téren

Kívülről nem feltétlenül látszik, milyen állapotban van egy fa  – ezért is rendeltek el vizsgálatot korábban a Béke sugárúti vadgesztenyéknél, most pedig a Petőfi téren. Három fát tavaly már a szabad szemmel is látható korhadások miatt kivágtak, és persze pótolták, a probléma viszont ezzel nem lett teljesen megoldva.

A favizsgáló szakemberek az úgynevezett fakopp vizsgálatot végezték el azokon a fákon, melyeknél a szemrevételezés után felmerült a gyanú, hogy nincsenek jó állapotban.

A fák egy részénél az elvégzett vizsgálat megerősítette a gyanút, ezen a felvételen az látható, hogy a növény belül üreges, ezt a piros szín mutatja. Az egyik, a református templom felől lévő japán akácon a szakemberek szerint nincs szükség műszeres vizsgálatra, mert a problémák szabad szemmel is jól láthatók.

Ez a növény veszélyessé vált, kezelésre szorul, bár Puskás Lajos szerint faápolási javaslatot itt már nehéz tenni, vagy csonkolni kell, amit ő nem javasol, vagy pedig ki kell vágni a fát.

A városra egyébként is jellemző az idős növényállomány, ami sok szempontból előnyös, másrészt viszont jóval több feladatot is ad. A Petőfi téren az eddig elvégzett vizsgálatok alapján biztosan lehet majd számítani arra, hogy vágnak ki fákat, majd pótolják ezeket. Ugyanakkor amely növények megmenthetők, azokat nem vágják ki.

Idén a Petőfi teret vizsgálják a szakemberek, de később mennek tovább. A következő helyszín jó eséllyel a Harruckern tér lesz, ahol már szintén több ág leszakadt.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …