2024. április 27., szombat
FONTOS

Első osztályos diákoknál szűrik a lisztérzékenységet

2014 óta szűrik a lisztérzékenységet a tanulóknál Gyulán. Az ingyenes szűrést ebben az évben is az első osztályos általános iskolások körében tették.

Szeptember 28-án az akció első idei helyszíne a Magvető iskola volt. Az évek során közel 2500 gyermeket szűrtek Gyulán. Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos kiemelte, egy pozitív tesztet követően lehetőséget biztosítanak a fiataloknak, hogy a Békés megyei kórház gyermek gasztroenterológiai szakrendelését keressék fel, ahol egy újabb tesztet csinálnak.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed kiemelte, fontos, hogy még tünetmentes állapotban kiderüljön, hogy lisztérzékeny-e valaki, mert így a gyerekek időben eljuthatnak a megfelelő szakemberhez.

Elhangzott, a példaértékű szűréshez Lőkösháza, Elek és Kétegyháza mellett idén Vésztő is csatlakozott. Alt Norbert alpolgármester elmondta, a tapasztalat az, hogy az első osztályos gyerekek 90 százaléka részt vesz az ingyenes és önkéntes szűrésen.

Kiemelték, ha már egy gyermeket sikerül kiszűrni, akkor már megérte elindítani ezt a programot. Idén a 254 első osztályos, általános iskolás diák közül 207-en veszik igénybe a szűrést.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …