2024. április 27., szombat
FONTOS

Rekord mennyiségű, 448 mézmintát zsűriztek Gyulán

Pályázatot írt ki az “Év kiváló magyar méze 2022” cím elnyerésére a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

A verseny célja a kereskedelmi forgalomba kerülő termelői és áruházi természetes eredetű mézek minőségi kontrollja, valamint szakszerű bírálata. Idén akác-, repce-, napraforgó-, hárs-, virágméz, valamint egyéb fajtamézek és mézkészítmények kategóriákban lehetett nevezni. Az első körös zsűrizésre november 11-én, pénteken került sor az Esze Tamás utcai civil házban. Idén 448 minta érkezett, ez a szám rekordnak számít, hiszen felülmúlta a tavalyi, csúcsnak gondolt 360-at.

Árgyelán János főszervező kiemelte, a magas mintaszám azt mutatja, hogy népszerű a rendezvény, hiszen ez Magyarország legrangosabb mézversenye, amely már több, mint egy évtizede zajlik. Évről-évre vannak visszatérő indulók, és olyanok is, akik idén újonnan mérettetik meg magukat.

Mohácsi Klaudia, az idei év mézkirálynője is részt vett az első körös zsűrizésben, ő a mézkészítmények kategóriában kóstolt és bírált.

A jó méznek nagyon sok kritériumnak kell megfelelnie. A különlegességek kategóriában szabadabbak a bírálati szempontok, hiszen már a víztartalmat sem kell olyan szigorúan venni. Itt az emberi fantáziára van bízva, hogy ki milyen mézet készít. A zsűrinek az volt a dolga, hogy az az ízvilág, amit megalkotott a termelő, az mennyire harmonizál, mennyire fog bejönni a vevőknek. Ez szubjektív, de a zsűritagok véleménye hasonló szokott lenni.

Az első körös zsűrizés után laboratóriumi vizsgálat következik. Azok a mézek kerülnek oda, melyek a pontszámaik alapján továbbjutnak. Ezt követően december 3-án lesz a második körös zsűrizés, ahol a laboratóriumi eredmények, illetve a továbbjutott mézek érzékszervi vizsgálata következik. A kategóriagyőztes mézek közül választják ki az év kiváló magyar mézét. Az eredményhirdetés december 10-én élőben a Gyulai Méz-és Mézeskalács Fesztiválon, valamint online a rendezvény közösségi oldalán lesz látható.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …